Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki, archív, illusztráció
Hirdetés

Hozzátette: Magyarország amellett áll ki, hogy azonnal kezdődjenek meg a csatlakozási tárgyalások Brüsszel és Szkopje között.

Az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsának döntése, amely elhalasztotta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Észak-Macedóniával, ellentétes a magyar érdekekkel – mondta Szijjártó Péter.

Magyarország a bővítéspolitikát az egyik legfontosabb uniós irányelvnek tartja. Az Európai Unió bővítésére szükség van, ez ugyanis az egyik előfeltétele annak, hogy a közösség visszanyerje elvesztett versenyképességét – mondta a politikus.

„Biztosak vagyunk abban, hogy az Európai Unió nyugat-balkáni bővítése igazi európai érdek gazdasági és biztonsági szempontból is” – fogalmazott Szijjártó Péter, hozzátéve: ezért gondolja azt a kormány, hogy az általános ügyek tanácsának döntése megkérdőjelezi a bővítési politika hitelességét.

Emellett azt a kockázatot is magában hordozza, hogy kihívások elé állítja a térség azon kormányainak a hitelességét, amelyek elkötelezettek az európai integráció iránt – közölte.

„Mi ennek a térségnek a szomszédságában élünk, ezért tudjuk, milyen fontos az Európai Unió bővítése, és tudjuk, mi a különbség aközött, ha ebben a térségben stabilitás van, vagy nincs” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve, hogy Budapest szerint a stabilitás fenntartásának a legjobb módja az európai integráció.

Rámutatott, hogy a tanács múlt heti döntése előtt „nagyon tisztességtelen játszma” folyt a háttérben, ami rengeteg időt emésztett fel. Emlékeztetett arra, hogy minden ország tisztában volt a határidőkkel, és elég idő volt a döntéshozatalra.

Magyarország szerint az sem elfogadható, hogy a következő bővítésre csak 2025-ben lehet számítani; nem kellene ennyit várni – mondta.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a magyar kormány támogatja azokat a lépéseket, amelyeket az észak-macedón kabinet az integráció érdekében tett. Felhívta a figyelmet arra, hogy az integráció során fellépő kérdések megoldását egy magyar diplomata, a határvédelmet pedig 30 magyar rendőr segíti a Görögországgal közös határszakaszon.

Közölte: a magyar parlament kedden ratifikálja Észak-Macedónia felvételét a NATO-ba, és várhatóan semmi akadálya nem lesz annak, hogy az Országgyűlés pozitívan döntsön.

Bujar Oszmani köszönetet mondott Magyarországnak azért, mert a többi visegrádi országgal együtt határozottan kiáll Észak-Macedónia európai integrációja, valamint az EU-bővítés felgyorsítása mellett. Reményének adott hangot, hogy októberben az uniós testület jóváhagyja a csatlakozási tárgyalások megkezdését.

Újságírói kérdésre válaszolva mindkét politikus egyetértett abban, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök magyarországi tartózkodása jogi kérdés, amely nem befolyásolja a külpolitikai kapcsolatokat. Szijjártó Péter hozzátette: Magyarország teljes mellszélességgel támogatja Észak-Macedónia európai uniós csatlakozását, és ez a jövőben sem fog változni.