A város vezetője kedden sajtótájékoztatón jelentette be, majd egy városi fórumon ismerteti az elképzelést.

Tétényi Éva közölte: a kiegyezési javaslat lényege, hogy az önkormányzati választásokon mandátumot elnyert fideszes képviselők közül három lépjen vissza, és ezekben a körzetekben újra szavazhassanak az emberek annak érdekében, hogy „a kétharmados erőpolitikával ne lehessen a várost tovább megbénítani”.

Az elmúlt hét hónapban Esztergomban patthelyzet alakult ki a képviselő-testületben, a tagok kétharmadát adó Fidesz-frakció és az ugyanekkora aránnyal megválasztott független polgármester nem tudott együttműködni. Tétényi Éva – arra hivatkozva, hogy 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt az előző, a fideszes Meggyes Tamás vezette önkormányzattól – adósságrendezési eljárást kért a város ellen.

A Fidesz az első képviselő-testületi ülésen közölte, hogy fél évig nem jelöl alpolgármestert, majd törvénytelennek ítélte az adósságrendezési eljárást.

Tétényi Éva a keddi sajtótájékoztató előtt az MTI-nek azt mondta: „ahogy eddig is a Fidesz döntött a város életéről, a kiegyezési javaslattal ismét ez a helyzet”.

„Én vissza nem fordulok, le nem mondok. Ha a testületet feloszlatják, mindenki elveszíti mandátumát. A három fideszes képviselő távozása megadná a lehetőséget Meggyes Tamásnak, hogy elegánsan, a város érdekében távozzon. Mártírt is lehet belőlem csinálni, kérdés, hogy használ-e ez a Fidesznek” – fogalmazott a polgármester.

Az MTI információi szerint a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal kilenc törvényességi észrevételének megtárgyalására kezdeményezte a polgármesternél a képviselő-testületi ülés keddi összehívását; ha a polgármester az ülést nem hívja össze, a képviselők nem intézkednek a törvényes állapotok helyreállításáról, a kormányhivatal a testület rendeletei miatt az Alkotmánybírósághoz, a határozatok miatt a megyei bírósághoz fordul.

A polgármester a sajtótájékoztatón közölte, hogy az ülés helyett fórumot hívott össze, amelyen tájékoztatja a város lakóit az indítványáról. Hozzátette ugyanakkor, hogy június 23-ára rendes képviselő-testületi ülést hív össze a vagyonfelosztás elkerülése érdekében. Ha megegyezés születik, más kérdéseket is felvehetnek napirendre és megkezdődhet az érdemi munka.

Tétényi Éva kitért arra, hogy javaslata értelmében egy „belsős” alpolgármestert jelölne, a jobbikos Stámusz Andreát, a másik alpolgármestert civilek vagy a KDNP helyi szervezete jelölhetné.

Emlékeztetett arra: Esztergomban a KDNP már harmadszor határolódik el a Fidesztől. Mint mondta, a legutóbb a KDNP pártügyésze, Rubovszky György közölte, hogy a képviselő-testületben nincs KDNP-tag; ezzel a véleménnyel alátámasztva a KDNP helyi elnöke levélben szólította fel a Fideszt, hogy Esztergomban ne nevezzék őket szövetségesüknek, továbbá a Fideszt is felelőssé tette a városban kialakult politikai patthelyzetért.

A Fidesz helyi frakcióvezetője, Steindl Balázs kedden a polgármester kezdeményezésére reagálva az MTI-nek azt mondta: politikai zsarolásnak tartják, hogy három képviselőt fel kellene áldozniuk az együttműködés érdekében. Hozzátette, hogy ha a polgármester nem hajlandó együttműködni velük, akkor mondjon le ő.

Tétényi Éva tájékoztatása szerint a KDNP-től az a válasz érkezett: a párt csak az új választást tartja elfogadható megoldásnak.

(MTI)