Mijatovic a strasbourgi szervezet miniszteri tanácsához intézett beadványt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2019 novemberében hozott, Magyarországgal kapcsolatos ítéletének végrehajtásáról. A bírói testület döntése szerint a magyar hatóságok megsértették két menedékkérő emberi jogait azáltal, hogy anélkül toloncolták vissza őket Szerbiába, hogy megvizsgálták volna annak kockázatait.

Hirdetés

Az ET biztosa beadványában megjegyzi: „a menedékjoghoz és a nemzetközi védelemhez való hozzáférés Magyarországon gyakorlatilag lehetetlenné vált a kormány 2015 óta hozott intézkedései miatt.”

„Emellett jelentősen megnőtt a Szerbiába történő önkényes kitoloncolások száma, 2022-ben több mint 75 ezer esetet regisztráltak” – hívta fel a figyelmet Dunja Mijatovic, hozzátéve, hogy a kitoloncolásokkal kapcsolatban továbbra is rendszeresek a rossz bánásmódról és az erő aránytalan alkalmazásáról szóló állítások.

A biztos úgy véli, a magyarországi menekültügyi és kitoloncolási eljárásokkal kapcsolatos jogszabályokat és gyakorlatokat továbbra is a nemzetközi egyezmények szerinti biztosítékok hiánya jellemzi.

Véleménye szerint a magyar hatóságoknak messzemenő intézkedéseket kell hozniuk annak érdekében, hogy a menekültügyi rendszert összhangba hozzák az ország nemzetközi emberi jogi és menekültvédelmi kötelezettségeivel. „Ez magában foglalja a tisztességes és hatékony menekültügyi eljárás létrehozását, és az önkényes kitoloncolástól való tartózkodást” – tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Korábban írtuk