Fotó: shutterstock.com/Alexandros Michailidis
Hirdetés

Úgy vélte, hogy a járvány alatti populista kampányok megbélyegezték az etnikai és szexuális kisebbséghez tartozókat, sok esetben vírus terjesztésével vádolva őket.

A máltai biztos felhívta a figyelmet arra is, hogy a járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások miatt megnőtt a háztartáson belüli erőszakos cselekmények száma, és a legsérülékenyebb csoportok jogegyenlőtlensége tovább mélyült.

Hangsúlyozta emellett, hogy az új többéves költségvetési keret tárgyalásánál az Európai Bizottság külön figyelmet fordít az etnikai és szexuális kisebbséghez tartozók társadalmi befogadásának megerősítésére.

Korábban írtuk

„Az EU egyik fontos alapelve, hogy senkit nem hagyunk hátra. Prioritásként fogjuk kezelni a diszkriminált társadalmi csoportok ügyének kezelését” – mondta nyomatékosításként Helena Dalli.

Az egyik európai néppárti képviselő kérdésére válaszolva az EU-biztos kitért arra a magyar döntésre is, amely előírja, hogy az anyakönyvi kivonatban mindenkor a születéskori biológiai nem szerepeljen. Leszögezte: a nemek hivatalos elismerése tagállami hatáskörbe tartozik, az Európai Unió nem tud szabálysértési eljárást indítani az egyes országok ellen. Hozzátette: a magyarországi szabályozás „ellentmond az európai értékeknek, de ebben az esetben a bizottság nem tud szembemenni” vele.