Az esemény egyik társelnöke Kósa Ádám európai parlamenti képviselő (Fidesz) volt, aki beszédében kiemelte, hogy a technikai fejlődés az információhoz való hozzáférés kiszélesítésének fontos motorja.

Az Európai Unió történetében először, a rendezvényen úgy biztosították a tolmácsolást, hogy közben a fordítást végző személyek más országban tartózkodtak. Mindez az állandó internetes kapcsolaton keresztül vált lehetővé Brüsszel és London között. A történelmi pillanat további érdekessége emellett az volt, hogy a rendezvényen angolról nemzetközi jelnyelvre fordították az előadókat.

A technikai vívmányokat felvonultató tanácskozás célja az volt, hogy bemutassák miként lehet felhasználni a digitális és informatikai újításokat arra, hogy az információ bárkihez akadálymentesen eljusson. Ennek jegyében élő adásban közvetítették a rendezvényt az Európai Parlament weboldalán, illetve az előadók használták az ún. kép a képben megoldást is, vagyis azt, amikor a képernyőn egyszerre két különböző mozgókép látható. Az Európai Unió intézményeiben ezen alkalmazások egyidejű használatára eddig még nem volt példa.

Kósa Ádám mint beszédében fogalmazott, a digitális technika fejlődése egyszerűsíti és olcsóbbá teszi a szolgáltatásokat többek között a fogyatékossággal élők számára is. „A digitális átállás remek alkalom arra, hogy az infó-kommunikációs akadálymentesítést megvalósítsuk azzal, hogy a fogyatékkal élő embertársaink számára lehetővé tesszük a szabad mozgást a kommunikáció és az internet világában” – mondta Kósa, aki az Európai Parlament Fogyatékosságügyi Munkacsoportjának elnöke is egyben. „Az információhoz való hozzáférés alapvető joga minden embernek, így a fogyatékkal élő embereknek is, a technikai fejlődés pedig ennek nem gátja, hanem motorja” – emelte ki a néppárti politikus.

Az esemény további résztvevője volt Silvia-Adriana Ticau európai parlamenti képviselő (Szocialisták és Demokraták), mint a rendezvény másik társelnöke, valamint Paul Timmers, az Európai Bizottság Informatikai és Távközlési Részlegének vezetője.


A digitális sugárzásra az Európai Unió ajánlása szerint 2011. december 31-ig kell átállnia a magyarországi televízióknak. Számos tagállamban ezt úgy kivitelezték, hogy minimális szinteket határoztak meg a digitális földfelszíni televíziós sugárzást használók arányát illetően ahhoz, hogy az analóg rendszereket le lehessen kapcsolni. Franciaországban például az analóg lekapcsolás folyamata a közelmúltban indult el, miután a földfelszíni háztartások 80 százaléka már áttért az új vételi módra. Az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatójának információi alapján elmondható, Magyarországon száz háztartásból csupán hatban van digitális földfelszíni televíziós vételre alkalmas készülék.