A brüsszeli állásfoglalás szerint Líbia most új lapot kezdhet saját történelmében, és elindulhat az új, demokratikus úton.

Van Rompuy és Barroso felszólította a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot, hogy törekedjen a széles alapokon nyugvó megbékélés folyamatára, ebbe vonja be valamennyi líbiait, tegye lehetővé az országban a demokratikus, békés és átlátható átmenetet.

Nyilatkozatot tett Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, aki szerint „Szirt eleste a Kadhafi-korszak végét jelenti”, Líbia immár „az Átmeneti Nemzeti Tanács erőinek teljes ellenőrzése alatt áll”.

„A Kadhafi ezredes haláláról szóló híreket még nem erősítették meg. Ha megerősítik, akkor halála annak a korszaknak a végét jelenti, amely oly sok líbiai életében tragikus volt” – fogalmazott Ashton.

Kadhafi halálhírére azonnal reagált az olajpiac

Azonnal reagált az olajpiac Kadhafi halálhírére, s például mintegy fél százalékkal csökkent a Crude típusú amerikai könnyűolaj ára – mondta Pálffy Gergely, az árupiaci elemzésekkel foglalkozó Solar Capital Markets Zrt. elemzője csütörtökön az MTI-nek.

Hozzátette, várakozásaik szerint az olajárak a következő napokban tovább csökkennek, így a Brent ára is, ami 111 dollár körüli volt szerdán hordónként.

Líbia a világ napi olajkitermelésének mintegy 4 százalékát adja.

Az elemző elmondta, a halálhír másik hatása az lesz, hogy csökken a nagy különbség a Brent és a Crud ára között: a határidős piacokon novemberi és decemberi kontraktusokra 30 dollár is volt különbség.

Pálffy Gergely kifejtette, a különbség 10-15 dollárra is lemehet, miközben a az OPEC azt szeretné, ha a Brent ára hordónként tartósan 100 dollár fölött maradna. A Crud azonban tartósan 85 dollár közelében maradhat, a halálhír előtti 88 dollár feletti árral szemben.

(MTI)