A brüsszeli székhelyű uniós hírportál szerint öt tagország csatlakozott Franciaország azon álláspontjához, hogy magasabb szintre kellene emelni Palesztina jogállását a világszervezetben. Három tagállam a britek elutasító álláspontját vallja ezzel kapcsolatban, a többiek pedig vagy köztes véleményt hangoztatnak, vagy pedig egyelőre távol tartják magukat a vitától.

Párizs álláspontját osztotta az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán elhangzott beszédében Belgium, Görögország, Luxemburg, Portugália és Spanyolország.

A hírportál a második csoportba azokat az országokat sorolta, amelyek nem szóltak ugyan kifejezetten a palesztinok jogállásának emelése mellett, de hangsúlyozták a Palesztinát megillető jogokat és Palesztina intézményes felkészültségét az államiságra, miközben bírálták az izraeli telepépítési politikát. E csoportba tartozik Finnország, Málta és Svédország.

A harmadik csoportot alkotja az EUObserver szerint Bulgária, a Cseh Köztársaság és Olaszország, amely a britekkel – és az amerikaiakkal – együttesen a béketárgyalások felújítását helyezné előtérbe, és egyelőre tartózkodna a palesztinok jogállásának ENSZ-beli megerősítésétől.

Ausztria, Ciprus és a volt kommunista EU-tagországok zöme óvakodott az állásfoglalástól, és igyekezett az ENSZ álláspontjának legáltalánosabb elemére, a két állami megoldás támogatására szorítkozni – írta a hírportál, majd megjegyezte: egyelőre nem szólalt fel a hagyományosan Izrael-barát Németország és Hollandia, a palesztinpártinak tartott Írország és Dánia, valamint a kelet-európai tagországok közül Románia.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője – írta az EUObserver – jelenleg arra törekszik, hogy elkerüljék a szavazást az ENSZ-ben a palesztinok státusáról, és kezdjék meg az izraeli-palesztin tárgyalásokat, az EU-ENSZ-amerikai-orosz „kvartett” javaslatának megfelelően. E javaslatot azonban a brüsszeli hírportál szerint elfogadhatatlannak minősítette Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke, arra hivatkozva, hogy az nem írja elő a zsidó telepépítések leállítását.

(MTI)