Fotó: Alapjogokért Központ

A 2008-as pénzügyi válság nyomán az Európai Unió innovatív, munkahelyeket teremtő gazdaságélénkítési programokat indított el. Ennek keretében jött létre a független tudományos műhelynek elgondolt Európai Kutatási Tanács – idézte fel az előzményeket szerdai sajtótájékoztatójukon az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. Ám az EKT számos valóban hasznos szakterület mellett eurómilliókat szórt el és költ ma is olyan ideológiai alapú kutatási témákra, mint például a gender-kérdés. Kovács István szerint ez nem meglepő, hiszen a Jean-Claude Juncker vezette előző és Ursula von der Leyen által elnökölt Európai Bizottság egyaránt támogatja ezt az ideológiát.

Hirdetés

Kovács Attila, az Alapjogokért Központ projektvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az EKT által támogatott kutatási témák között megtalálhatók a nyílt társadalomnak nevezett politikai ideológia alappillérei, a gender-ügy mellett ilyen a migráció vagy a jogállamiság kérdése.

Ezeket pedig kedvező összefüggésben, a migrációt például egyenesen kívánatos, támogatandó jelenségként tüntetik fel. Ráadásul az ilyen témákat „kutató” személyek saját országaik köznyilvánosságában rendre állandó szakértőkként szerepelnek.

Az EKT ideológiai alapú finanszírozási mechanizmusát a teljesség igénye nélkül az alábbi néhány példa is igazolja.

Több mint 746 ezer euróval támogatta az európai adófizetők pénzéből az EKT a londoni Goldsmiths’ College Mit jelent heteroszexuálisnak lenni? című „kutatását”, melynek „eredménye”, hogy a heteroszexualitás káros az önképünkre, továbbá a „transznemű” és homoszexuális személyekhez fűződő viszonyunkra.

A „tudományos vizsgálódás” vezető kutatója a jamaicai Keon West, akinek régi mániája a gender, a szexuális orientáció, valamint az intelligencia és a jobboldaliság vélelmezett összefüggései. Ez az illető idén arról írt cikket, hogy a közösségi meztelenkedésnek fontos szerepe van az egészséges testkép kialakulásában.

Korábban írtuk

A Sussexi Egyetem 1 milliónál is több eurót szórhatott el a szexuális irányultságuk, nemi identitásuk ürügyén nemzetközi védelemre igényt tartó migránsok státusának vizsgálatára, a Zürichi Egyetem pedig közel 2 millió euróból kereste a választ arra a kérdésre, hogy vajon megengedhető-e, hogy a választópolgárok a „nemzetközi jogot sértő” bevándorlási korlátozásokról szavazzanak.

Nyilvánvaló, hogy ezen ügyködések aligha járulnak hozzá az európai gazdaság megerősödéséhez, az ezekre elpazarolt európai adófizetői források ráadásul gyakran Európán kívüli kutatók zsebébe kerülnek. Mindez pedig manipuláció, hiszen ezek a kutatások független, elfogulatlan tudományos tényekként tálalják a maguk szubjektív ideológiáját, egyszerűbben: agymosást folytatnak.

Az csak természetes, hogy az EKT által támogatott 34 magyarországi kutatásból 7 Soros janicsárképzőjéhez, a CEU-hoz kötődik, de jutott az uniós pénzből a kommunista diktatúra történelemhamisító intézménye, a Párttörténeti Intézet utódjaként létrejött baloldali propagandaműhelynek, a Politikatörténeti Intézetnek is.