Június 28-ától öt napra Európa színeibe öltözik Sopron, a VOLT Fesztivál ad otthont ugyanis az Európai Unió Tanácsának Magyar Elnöksége hivatalos záróbulijának. A nagyszabású és tartalmas programra az EU 27 tagállamából érkeznek fesztiválozók és művészek, a résztvevőket Európa Kemping és Európa Konyha is várja. A VOLT első napján European Gipsy Rocks! címmel számos ország neves előadói lépnek fel, többek között Emir Kusturica és az Asian Dub Foundation.

A VOLT Fesztivál sokszínű kínálatában a legizgalmasabb helyszínnek az Európa Kemping ígérkezik. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és a szervezők közös meghívására huszonhét uniós tagállamból közel ezer fiatal költözik ide öt napra. A VOLT-on felépülő Európa Kempingben – önálló színpadon – naponta többször mutatkoznak majd be a nemzetközi csapatból verbuválódott, javarészt alkalmi zenekarok, a fesztivál végére pedig egy közös, monstre koncerttel készül a teljes csapat. A VOLT-ra érkező vendégeket magyar házigazdák, a meghívottak nyelvét jól beszélő egyetemisták és soproni diákok kalauzolják öt napon át, bemutatva – egyebek mellett – a VOLT Fesztivál határában egykor húzódó Vasfüggöny és a Páneurópai Piknik helyét is – tájékoztatott Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert, a VOLT két főszervezője.

„Az ország egyik legjelentősebb fesztiválja kiváló terep arra, hogy a fiatalok betekintést nyerjenek a magyar elnökség fél éves munkájának eredményeibe. A magyar kormány támogatásával a VOLT Fesztivál szervezői és a KIM által közösen életre hívott Európa Kemping pedig a maga nemében páratlan kezdeményezés. Nem emlékszem arra, hogy bárhol Európában lett volna már példa rá, hogy az Unió valamennyi tagállamának fiataljai hivatalos formában egy helyen, egy fesztivál keretében találkozzanak, ismerkedjenek, beszélgessenek. Ha jó házigazdák leszünk, ez az élmény garantáltan hírét viszi a magyar vendégszeretetnek” – mondta el Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.

A magyar elnökség kiemelt témájához, a roma stratégiához kapcsolódóan június 29-én a European Gipsy Rocks! elnevezésű program keretében a VOLT Fesztivál több színpadán számos tagállamból, valamint Magyarországról egyaránt, a roma kultúrát reprezentáló produkciókkal találkozhat a közönség. Jelen lesz a világhírű filmrendező és zenekara, az Emir Kusturica & the Non Smoking Orkestra, az Asian Dub Foundation, a spanyol Mahala Rai Banda, a francia Lo’Jo, az osztrák-cseh-magyar szuperprodukció a Deladap!, az olasz Figli di madre Ignota, a Gipsy.cz, Riva Starr pedig erre az alkalomra egy speciális DJ-szettel készül. A hazai színeket többek között a Parno Graszt, az Analog Cuvée, a Szilvásy Gipsy Folk Band, a Romano Drom és a Váradi Roma Café képviseli. A VOLT borfesztivál-színpadán ezen a napon a roma táncházé és jazz produkcióké lesz a főszerep, és még a gyermekprogramok között is szerepel mesejáték roma népzenei elemekkel.

„Soproniként a kezdetek óta állandó vendég vagyok a VOLT Fesztiválon. Úgy gondoltam, ez egy rendkívül ideális helyszín ahhoz, hogy mind a magyar, mind az európai fiataloknak bemutassuk a sokszínű roma kultúra néhány szeletét.” – mondta el Járóka Lívia, a program ötletgazdája, akinek nevéhez fűződik a nemrég elfogadott uniós romastratégia kidolgozása is.

A VOLT Fesztivál központjában felépülő találkahely az Európa Konyha, amely számos szolgáltatással áll a VOLT vendégeinek rendelkezésére. A hely elsődleges funkciója, hogy az Európai Unió egyes tagállamainak gasztronómiáját mutassa be. Az étlapon naponta változó menüsort találnak a fesztiválozók, így arra is lehetőségük nyílik, hogy az egyes fogásokat más-más EU-konyhából válasszák ki. A nemzetközi kínálathoz természetesen markáns hazai választék is kapcsolódik: a Magyar Konyha a legjellegzetesebb honi ízeket kínálja majd.

A VOLT Fesztivál szervezői a hazai és külföldi vendégeket számos programmal és eseménnyel várják Sopronba. „VOLT Hungarikum Top 10” címmel kiállítást is szerveznek, amelyhez a közönség segítségét várják. Internetes szavazás során derül majd ki, melyek azok a tájak, könyvek, ételek, italok és tárgyak, amelyeket a magyar fiatalok hungarikumnak tartanak. Az általános hungarikumok közül minden bizonnyal mindenki tud említeni néhányat, a 18–35 év közötti fiatalok szívéhez azonban véhetően más is közel áll, így egy meglehetősen egyedi toplista születhet majd. A javaslatokat május 1-jéig a www.volt.hu/hungarikum oldalon várják.

Az idei VOLT Fesztiválra minden eddiginél több vendéget várnak Sopronba itthonról és külföldről egyaránt. A már korábban bejelentett hírek szerint ugyanis a VOLT-on fellép többek között a My Chemical Romance, a Thirty Second to Mars, a Sum 41, Moby, a Pendulum, a Primus és Paul Kalkbrenner is.

Kedvezményes jegyek április 30-ig várárolhatók országszerte.