Fotó: ShutterStock.com, illusztráció
Hirdetés

Rámutatott: soha nem volt még olyan egyértelmű, hogy milyen két útról mondhatnak véleményt az európai emberek.

Az egyik út a nemzetek Európájának a koncepciója, az önálló, szabad országok, szabad együttműködése. A Fidesz-KDNP ezt az elképzelést támogatja, ezt tartják hasznosnak – rögzítette.

A másik elképzelés: egy bevándorlásra és multikulturalizmusra épülő, másfajta Európa, ahol alapvető értékeink, hagyományaink kérdőjeleződnek meg – mondta.

Ez egy veszélyes út – közölte Hidvéghi Balázs, aki hozzátette: azt szeretnék kérni a magyar emberektől, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a voksoláson, és küldjenek erős, világos üzenetet a jelenlegi elhibázott brüsszeli politika megváltoztatása érdekében.

Elmondta: az Európai Néppárt egy ideje baloldali irányba sodródik, és azt látják, hogy az elmúlt egy-két évtizedben folyamatosan adtak fel „területet” a baloldali elvárások alapján.

Arról, hogy milyen eredménnyel lenne elégedett május 26-án, azt mondta: ha meglenne a kétharmad, az jó érzés lenne, és határozott válasz az ellenzéki kritikákra.

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az európai választásokon alapvető kérdésnek tekintik, kulturálisan milyen irányba megy Európa.

Lesz-e hagyományos kultúrája, amit mi magunk a szüleinktől örököltünk és amit mi magunk szeretnénk továbbadni a gyermekeinknek. Vagy nem lesz ilyen kultúra, eltűnik mögüle az érték, és lesz egy olyan kultúra, amit nem tudnak most még meghatározni, de az biztos, hogy nem hasonlít a jelenlegi, keresztény alapú kultúrára – mondta.

Az dől el a mostani választáson május 26-án, hogy milyen vezetői lesznek Európának – fűzte hozzá.

Kiemelte: Orbán Viktor meghatározta azt a programot, amely mentén a Fidesz jelöltjei elindulnak a választáson; az dől most el, hogy Európa vezetői bevándorláspártiak lesznek, vagy sem.

„Mi azt szeretnénk, hogy Európának ne bevándorláspárti vezetői legyenek” – mondta Tuzson Bence.

Az államtitkár azt mondta, a minimum, amit meg kell ugorni a választáson, az az, amit az előző választáson elértek, de a reményei ennél nagyobbak.

A fórumon részt vett Gulyás Gergely, a XII. kerület kormánypárti országgyűlési képviselője, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a beszélgetést moderálta és Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester is.

Pokorni Zoltán arról beszélt, hogy az ellenzék oldalán kiszorítósdi folyik, számukra az a tét, hogy egy-két képviselői hely jut-e nekik, illetve ki lesz az ellenzék vezetője.

Úgy látja, Ujhelyi István és Gyurcsány Ferenc jelenleg „fej-fej mellett” küzd.

A Jobbik és az LMP számára az a tét, hogy elérik-e az öt százalékot, illetve az egy-két képviselői helyet – közölte. Azt mondta, hogy 14 kormánypárti képviselői hellyel elégedett lenne a voksoláson.