Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (archív)
Hirdetés

Mint mondta, a 47 tagállamot számláló ET május 21-én kezdődött féléves magyar elnöksége egybeesik a múlt hétvégén indult, Európa jövőjéről szóló konferenciasorozattal, amelyre a magyar diplomácia nyomásgyakorlása révén meghívták az uniós csatlakozásra váró országok képviselőit is. „Az Európa Tanács tagállamait nem lehet kizárni az Európa jövőjéről szóló tervekből és meg kell találni a módját, hogy ezek a tagországok is részt vegyenek a folyamatban” – tette hozzá.

Németh Zsolt beszédében kitért a fehéroroszországi helyzetre: hangsúlyozta, hogy a Ryanair járatának májusban történt földre kényszerítését egyhangúan el kell ítélni, mivel „elképzelhetetlen módon hágta át az európai normákat a fehérorosz hatóságok cselekedete.” Hozzátette továbbá, hogy elfogadhatalan a fehérorosz politikai bebörtönzöttekre irányuló nyomásgyakorlás.

Hangsúlyozta, hogy aggasztó mértékben nő a nyomás a Fehéroroszországban élő lengyel kisebbségeken, akiknek érdekében Magyarország határozottan fellép, továbbá reményét fejezte ki, hogy olyan párbeszéd fog elindulni a fehérorosz hatalom és a politikai élet szereplői – többek között a nemzeti kisebbségek – között, amelynek eredményeként megoldás születhet erre az elhúzódó politikai válságra.

A képviselő arról is beszélt, hogy a Parlamenti Közgyűlés azért is fontos, mert ez a legjobb alkalom arra, hogy Magyarország be tudja mutatni elnöksége munkaprogramjának prioritásait. Mint mondta, a magyar elnökség legfontosabb feladatai többek között a nemzetek kulturális, jogi és történelmi hagyományai tiszteletben tartásának erősítésére, a nemzeti kisebbségek védelmére, a családvédelemre, a vallások közötti párbeszéd előmozdítására, a mesterséges intelligencia okozta kihívásokra adható válaszokra, illetve a kiberbűnözés kezelésére, valamint a környezetvédelem kérdéseire irányulnak.

Korábban írtuk

„Nagy érdeklődés övezi a magyar prioritásokat, és a magyar elnökség támogatottsága a közgyűlés szintjén érzékelhető” – tette hozzá a politikus.