Válság van a kapunk előtt; vagy tanulunk ebből és Európa erősebbé válik, vagy pedig elbukunk – mondta az Európai Unió vallásszabadságért felelős különmegbízottja az M1-nek adott interjújában. Ján Figel egyike annak a több mint harminc külföldi politikusnak és gazdasági szakembernek, akik részt vesznek az „Európa jövője” címmel rendezett nemzetközi V4-konferencián Budapesten, a Várkert Bazárban.
 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A jelenlegi keresztényüldözést a római birodalomban tapasztaltakkal lehet összehasonlítani – jelentette ki Ján Figel, az EU vallásszabadságért felelős különmegbízottja az M1-nek adott interjújában szerdán. A szlovák kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: szerte a világban több más vallás képviselőit is üldözik, összesen 13 országban vannak emberek ennek kitéve.

Ján Figel feladata az unióban, hogy próbálja megvédeni a vallásuk miatt üldözött embereket. Nagyon fontos, hogy univerzális szolidaritást tanúsítsunk, felemeljük hangunkat és tegyünk valamit azokért, akiket üldöznek, vagy diszkriminálnak – hangsúlyozta a politikus.

Kiemelte: a világ több parlamentje, így a magyar, az amerikai és az európai uniós is genocídiumnak bélyegezte az Iszlám Állam által elkövetett cselekményeket. Ez egyfajta felhívás volt, hogy tenni kell ezért; a politikus ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy ez Magyarországon is komoly figyelmet kapott.

A politikus szerint az uniónak több jogintézménye is van arra, hogy kiálljon a vallásszabadság mellett, a jelenlegi, megváltozott körülmények miatt azonban egy újfajta tudatosságra, ébresztőre van szükség, hogy értékeljük a kialakult helyzetet, hogyan történhetett meg, hogy kitoltuk a vallást a közszférából, főleg Nyugat-Európában – tette hozzá.

Erre a linkre kattintva a teljes cikket elolvashatják és a teljes beszélgetést megnézhetik.