Soltész Miklós sajtótájékoztatóján emlékeztett arra, hogy a kormány 2010-ben indította az Erzsébet-programokat, és kezdetben 30 ezer részvevőt tudtak táboroztatni. Az államtitkár a nemzet, illetve a magyar ifjúság szempontjából egyedülállónak nevezte ezeket a lehetőségeket.

Hirdetés

Az egyházi hétre csaknem háromezer gyerek érkezett a Kárpát-medence egyházi iskoláiból Zánkára, köztük több százan Erdélyből és a Délvidékről – ismertette az államtitkár.

Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (Erzsébet Alapítvány) elnöke arról beszélt, hogy a táboroztatási program szervezését, lebonyolítását és koordinálását 2016 óta végzi az egyházi hátterű alapítvány, 2020 óta az Erzsébet-táborokról szóló törvény szerint. A közfeladat ellátását a kormány központi költségvetési forrásból támogatja, idén mintegy 11 milliárd forinttal.

Az Erzsébet-táborokban a legnépszerűbbek a balatoni programok, de tartanak napközitáborokat, osztálykirándulásokat és karácsonyi programokat is – mondta az alapítvány elnöke.

Hozzátette: az Erzsébet-táborok a részvevőknek olyan élményt nyújtanak, mintha egyszerre 60 tematikus táborban vennének részt. Kézműveskedéstől a digitális programokon át a cirkuszi és színházi előadásokig sok mindennel találkoznak a gyerekek a Balaton szépségei mellett – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy a keresztény programokban bővelkedő, idén először megrendezett egyházi hétre a Kárpát-medence több mint 40 településének református, római katolikus és görögkatolikus felekezetű iskoláiból érkeztek általános iskolások.

Az államtitkár a zánkai táborban tett látogatásán zenei, tánc-, és ásványismereti oktatáson, valamint egy sárkányhajós programon is részt vett.

Az alapítvány sajtóközleménye szerint tavaly óta a „Testvérek” (szerzetesek, katekéták, diakónusok és lelkészek) bevonásával még nagyobb hangsúlyt kap a keresztény szellemiség a balatoni élménytáborokban, amelyekben a felújításoknál kápolnák is létesültek.

Kitértek arra is, hogy idén a nemzeti együvé tartozás alapján külhoni gyerekek is táborozhatnak a magyar Erzsébet-táborokban: Kárpátaljáról, Erdélyből, a Délvidékről és a Felvidékről, Horvátországból is érkeznek diákcsoportok a Balatonhoz. A zánkai és fonyódi táborokban folytatódnak a fejlesztések: idén több mint 2 milliárd forint európai uniós forrásból létesülnek további sportpályák, játszóterek, kültéri programpontok.

Az ismertetés szerint a balatoni táborokban június 19. óta 10-10 héten át tartanak az élménytáborok vasárnaptól péntekig tartó turnusokban. A zánkai táborban egyszerre 3400-an, a fonyódligetiben 800-an üdülhetnek, kísérőkkel együtt. A gyermekeket jellemzően iskolák, illetve gyermekjóléti alapellátást nyújtó intézmények jelentkeztetik csoportosan minden évben, egyéni jelentkezésre az Erzsébet-táborok rendszerében nincs mód – áll a közleményben.

Korábban írtuk