Nem kedvezők a nemzetközi körülmények, amelyekkel a választásokon elsöprő győzelmet arató új Orbán-kormánynak is szembe kell néznie. A baloldal szerint elkerülhetetlenek a megszorítások, egyúttal abban reménykednek, hogy ebbe belebukik a kabinet. Az elmúlt tizenkét év tapasztalata azonban azt mutatja, hogy ez hiú ábránd, noha a feladat ezzel együtt nem könnyű.

Hirdetés

Olyan nehézségekkel kell szembenézni, amilyeneket nem gondoltunk volna. A szomszédos országban háború dúl, mindenhol magas az infláció, emelkednek a nyersanyagárak, drágulnak az élelmiszerek, elszálltak az energia költségei, nehéz stabilizálni a forint árfolyamát, miközben megroppantak az exportpiacok. Így például Németország vélhetően a recessziót sem kerülheti el – mondta Parragh László.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke azonban jelezte: a magyar gazdaság olyan helyzetben van, hogy Euró­pában hazánk kezelheti legeredményesebben a válságos helyzetet.

Ez az állítás két alapra épül. Az egyik az, hogy hamarosan megalakul egy kiszámítható, stabil felhatalmazással rendelkező, működőképes kormány. Nem úgy kezdenek a munkához, ahogy egy hatpárti koalíció tenné, amelyik csak nagyon nehezen vagy talán egyáltalán nem tudna egységes gazdaságpolitikai koncepciót letenni az asztalra – magyarázta a kamara első embere.

Korábban írtuk

Emellett nagyon fontos, hogy a magyar gazdaság fundamentumai a mai napig erősek. Ezekből egyet-kettőt vegyünk sorra: a többi között Európában arányaiban nálunk az egyik legmagasabb a foglalkoztatás, ez pedig láthatóan tartósan fennáll. Kiemelhető a beruházási ráta is, amely hazánkban a legmagasabb az unióban, ami szintén tartható, ugyanis jelentős a befektetői bizalom.

A beruházók itt biztonságban érzik magukat, tudják, hogy nem bukják el az ide hozott pénzüket. Nagyon sok befektetővel beszélgetek magam is, érezhető az ország iránti bizalom – mondta Parragh László.

Az MKIK elnökétől megkérdeztük, hogy milyen válságkezelésre számít, a baloldal ugyanis megszorításokról beszél.

Az ellenzéki pártokról kár beszélni, mert ahogy a kormányfő jelezte: pusztán a hatalomszerzés miatt álltak össze. A választás után azonnal elkezdődött a széthúzás. A lényeges kérdés az, hogy mit tud tenni ebben a helyzetben a kormány. Nehéz lesz a feladat, de szerintem elviselhető következményekkel jár majd. Ehhez együttműködés kell a Pénzügyminisztérium és a jegybank között, szükség van a kohéziós erőre. A világos kommunikáció nagyon fontos a választópolgárok és a nemzetközi partnerek felé is. Minden feltételt adottnak látok, amelyre lehet építeni a következő időszakban – hangsúlyozta a kamara vezetője.

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.