Fotó: MTI/EPA (archív)
Hirdetés

Novák Katalin azt mondta, megtévesztő, hogy a kontinens népessége még mindig növekszik, mert ennek forrása a bevándorlás.

Így az EP-választás szorosan összefügg a családpolitikával, a migrációval.

Kiemelte: egyesek szerint más ügyek – például a zöldenergia vagy a digitalizáció – sokkal fontosabbak, mint a bevándorlás.

Az államtitkár úgy összegzett: adott egy csökkenő gyermekvállalási kedvű Európa, valamint egy nem mérséklődő termékenységű Afrika, és az utóbbiból érthető módon el akarnak jönni emberek megélhetést, megfelelőbb körülményeket keresve.

Megjegyezte, hogy a migránsok sokszor technológiailag jól felszereltek: hozzáférnek az információkhoz, így látják, hogy Európa kényelmesebb élettel kecsegteti őket.

Novák Katalin szerint a legfontosabb ügy Európa számára az, hogy milyen kérdést fogalmaz majd meg, helyes „diagnózist” állít-e fel.

Hozzátette: Magyarországon a fiatalok gyermekeket szeretnének, átlagosan kettőnél többet – hangsúlyozta. Hozzátette ugyanakkor, hogy végül a tervezettnél kevesebben születnek meg, a családpolitika így arról szól, miként tudnának segíteni abban, hogy ne így alakuljon – jelentette ki az államtitkár.

Azt mondta: elfogadják, hogy más nemzetek eltérő típusú válaszokat adnak a demográfiai kihívásra, azonban elvárják, hogy ne kényszerítsék Magyarországra ezeket az elképzeléseket.

Novák Katalin arról is beszélt: nem tartja felelős magatartásnak, hogy bevándorlókat kibocsátó országokból egyesek „elszívják” a társadalom „krémjét”, a legképzettebb embereket. Úgy fogalmazott, hogy a „humanitárius kártyát” mindig ki lehet játszani, amikor valaki érveket keres a migráció támogatása mellett.