„Az Európai Parlament (EP) liberális, szocialista, zöld és kommunista frakcióinak nyomására a magyar Alaptörvényről rendeztek vitát az EP mai plenáris ülésén. A vita alatt az Európai Bizottság ismételten leszögezte: nincs hatásköre a nemzeti alkotmányok vizsgálatára, az alkotmányozás kizárólag egy ország szuverenitásába tartozik. A felszólalások során ugyanakkor ismételten bebizonyosodott: az EP szocialista, liberális, zöld és kommunista frakciói a tények figyelmen kívül hagyásával, jogalap nélkül is kétségbeesetten folytatják hazugságokra és csúsztatásokra épülő politikai hecckampányukat az Alaptörvénnyel és Magyarországgal szemben. Elfogadhatatlan az MSZP EP-képviselőinek magatartása, akik bár tisztában vannak azzal, hogy a saját és külhoni kollégáik vádjai alaptalanok, téves információk terjesztésével tudatosan vitát gerjesztenek, a lejárató akciókban pedig vezető szerepet vállalnak” – hívja fel a figyelmet közleményben a Magyar Néppárti Képviselőcsoport.

„A vita alatt az Európai Bizottság képviseletében Viviane Reding alapjogi biztos ismételten megerősítette, hogy az Európai Uniónak nincs hatásköre a nemzeti alkotmányok vizsgálatára, az alkotmányozás kérdése a nemzeti szuverenitás része. Úgy tűnik azonban, hogy az EP liberális és baloldali frakciói az ismételt egyértelmű bizottsági állásfoglalások ellenére sem képesek ezt megemészteni, s kétségbeesetten folytatják kifulladóban lévő hecckampányukat. Ezt mi sem támasztja jobban alá, mint az Alaptörvénnyel szemben ma elhangzott hazugságok és csúsztatások sorozata. A felszólaló szocialista, liberális, zöld és kommunista EP-képviselők többek között az Alaptörvény olyan pontjait kritizálták (például az ombudsman, a házasság intézménye, a határon túli magyarok iránti felelősség kérdése), mely rendelkezések számos más európai alkotmányban is szerepelnek, ahogyan erre több néppárti EP-képviselő is egyértelműen rámutatott. A kettős mérce további nyílt megnyilvánulása volt, hogy egyes baloldali EP-képviselők úgy kritizálták a magyar alkotmánybírósági szabályozást, hogy több tagállamban nem is létezik az alkotmánybíróság intézménye. Mindezek mellett meglepő volt a baloldali és liberális EP-képviselők felkészületlensége, ami a súlyos tárgyi tévedéseik kimagasló számában is megnyilvánult” – folytatódik a közlemény.

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport szerint a mai vita során ismételten bebizonyosodott, hogy a korábbi esetekhez hasonlóan a mostani vita mögött sem az észérvek, hanem a 2/3-os országgyűlési többséggel rendelkező Fidesz-KDNP kormánnyal szembeni liberális és baloldali erők frusztrációja áll, mely csoportok kétségbeesetten igyekeznek fogást találni Európa legerősebb felhatalmazásával rendelkező, jelenleg az EU soros elnökségét betöltő jobbközép magyar kormányon.

„Képmutató magatartás, hogy míg az Alaptörvénnyel kapcsolatos magyar országgyűlési vitában a szocialisták megtagadták a részvételt, addig az MSZP EP-delegációja európai fórumokon – többek között hazug körlevelekkel, felszólalásokkal és nyilatkozatokkal – aktívan dolgozik a Magyarország elleni alaptalan viták gerjesztésén és az ország lejáratásán” – zárul a közlemény.