A Duna Televízió, a magyar EU-elnökség vendéglátó műsorszórója, host broadcastere, 2011. április 8-9-én, pénteken és szombaton a gazdasági- és pénzügyminiszterek, illetve jegybankvezérek gödöllői informális találkozóján (Ecofin) a hazai televíziózás egyik legkiemelkedőbb teljesítményét nyújtotta.

Több százmillió európai, észak-amerikai, ausztráliai tévénézőhöz és rádióhallgatóhoz jutott el a Duna Televízió közvetítése az EU-elnökség legutóbbi találkozójáról múlt héten. Az Ecofinon, a gazdasági- és pénzügyminiszterek, illetve jegybankvezérek 2011. április 8-9-én, Gödöllőn megtartott kétnapos informális találkozóján egyidejűleg négy helyszínről közvetítette, illetve rögzítette az eseményt két nap alatt több tíz órában a köztelevízió. A közvetítésben résztvevő riporterek négy alkalommal, a két magyar közszolgálati televízió híradóiba is élőben jelentkeztek be az eseményről.

A Gödöllőn rögzített exkluzív interjúkat valamennyi magyar közszolgálati és kereskedelmi televízió (Duna TV, MTV, RTL Klub), illetve rádió (Magyar Rádió) mellett felhasználták a világ vezető tévé- és rádiócsatornái, az EBU (European Broadcasting Union – Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége) és az EbS (Europe by Satellite – az Európai Bizottság közszolgálati tévéhálózata), illetve hírcseréi révén szinte minden fontosabb európai televízióhoz eljutottak összefoglaló híradásaik. Az eu2011.hu portált is ők látták el képpel és hanggal.

Az eseményen az átalakult közmédia-rendszer, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap jelenlegi, vagyis a Duna és az MTV egykori szakemberei immáron egy csapatban, több mint 120 akkreditált munkatárssal, összesen 63 élő bejelentkezést és kijátszást, köztük néhány sajtóértekezletet közvetítettek műholdon hajnaltól éjfélig – nem egyszer két párhuzamos vonalon.

Szakmai elismerését több határon túli, külföldi társaság jelezte, például a német közszolgálati tévé mindkét csatornája (ARD és ZDF), az osztrák ORF, a brit BBC, az amerikai CNBC és Bloomberg, a Radio France, az olasz RAI rádió- és egyes tévécsatornája, a spanyol TVE közszolgálati televízió, a portugál TVP közszolgálati televízió, a holland RTL, a Reuters, az EBU, illetve az EbS.

Magyarország 2011. január 1. és június 30. között első ízben tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. Az ország számára ez az időszak egyszeri és megismételhetetlen. A Duna Televízió eddig végzett munkája nem csupán hazánk megítélését befolyásolja pozitívan, hanem az intézmény szakmai elismertségét is növeli. A korszerűbb eszközparkkal a projektben dolgozók pedig olyan pótolhatatlan nemzetközi tapasztalatokat szereztek, amelyeket a későbbiekben kamatoztathatnak és hasznosíthatnak majd.


A magyar EU elnökség szerződött médiaközvetítője, host broadcastere a közszolgálati Duna Televízió, amely 1992 óta működik, s társult tagja az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU). Műsorát műholdakról sugározzák, a csatorna adása elérhető Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában is.