Fotó: MTI/Mónus Márton
Résztvevõk a Színház- és Filmmûvészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épülete közelében az SZFE és a Parlament között szervezett élõláncon 2020. szeptember 6-án.
Hirdetés

Az EP tájékoztatása szerint a Freeszfe Egyesület Emergency Exit programja a magyar Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói és öt másik európai uniós tagállam egyetemeinek hallgatói között létrejött együttműködés.

Az alkalmi alapon indult együttműködés közös oktatási folyamattá vált, amelynek alapja a szolidaritás és a partnerség. Az európai szinten létrejött, újfajta kezdeményezés nemcsak a kölcsönös megértést és kulturális együttműködést segíti elő, hanem az európai értékek tiszteletben tartását és gyakorlati érvényesítését is – írták.

A tagállami díjazottakat május 28-án választotta ki az Európai Polgár díj kuratóriuma.

Járóka Lívia fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Polgári díj idei jelöltjeinek elbírálása során sportszerűtlen eljárásban jelölték ki a magyar nyertest.
Tájékoztatása szerint idén a magyar nemzeti zsűri négy jelöltet ajánlott a brüsszeli zsűri figyelmébe, köztük a koronavírus ellen küzdő magyar egészségügyi dolgozókat, A kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című európai polgári kezdeményezést, Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetest és a Freeszfe Egyesület Emergency Exit nemzetközi oktatási együttműködés programját.
Közlése szerint az első három jelöltet a brüsszeli szelekciós bizottság adminisztratív okokra hivatkozva kizárta, így egyedül maradt indulóként, sportszerűtlen módon, megmérettetés nélkül a Freeszfe Egyesület projektje, amely a díj nyertese lett.
Elmondta: a szintén díjra jelölt, a koronavírus-járvány alatt a vírus ellen küzdő egészségügyi dolgozók kizárása méltánytalan a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szerint. Ezért kezdeményezésére a koronavírus elleni küzdelemben részt vevő egészségügyi dolgozók és nemzeti képviseletük külön elismerésben részesül – közölte Járóka Lívia.
Az Európai Parlament 2008-ban alapított Európai Polgár díját olyan, kivételes teljesítményt nyújtó emberek vagy szervezetek kaphatják, akik/amelyek hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a kölcsönös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.
A díjra EP-képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az EP elnökének vezetésével ülésező brüsszeli zsűri dönt a díjazottakról.
Az Európai Parlament (EP) Európai Polgár díját Magyarországon 2020-ban Baritz Laura Domonkos-rendi szerzetesnővér, valamint az Oltalom Karitatív Egyesület kapták. A díjat a koronavírus-járvány miatt idén februárban vehették át.

Korábban írtuk