Egyre több nagy költségvetésű magyar és külföldi produkció készül hazánkban. A közvetlen filmgyártási költések idén meghaladhatják a bűvös 100 milliárd forintos határt.

Egy múlt héten megjelent kormányhatározat szerint a sikeres filmipart szolgáló közvetett támogatásra 7,7 milliárd forint kiegészítő forrás áll a Nemzeti Filmalap rendelkezésére a második negyedévre. A közlemény idén rekordösszegű, 100 milliárd forint feletti forgalmat jósol a hazai filmgyártásban, ami többek közt a hazai filmipar és a filmes szakemberek jó hírének, a filmipari infrastruktúrának, az ország építészeti adottságainak és az Európai Bizottság által 2019 végéig jóváhagyott magyar filmtámogatási rendszernek köszönhető. Ez utóbbinak alapja a 25 százalékos közvetett támogatás, vagyis a filmszakmai adókedvezmény. A piaci felmérésekből kiszámított várható igények alapján a 2017-es évre a közvetett támogatási igény a szakértők becslése alapján 33 milliárd forint lehet.

A közlemény szerint hazánkban európai szinten kiemelkedően magas a filmipar hozzájárulása a GDP-hez. Ez az arány 2014-ben 0,15 százalék, 2016-ban 0,25 százalék volt, idén pedig további növekedést prognosztizálnak a szakértők. Ami azt jelenti, hogy a filmtámogatási rendszer különösen jól jövedelmez az állami büdzsének: minden magyarországi filmes produkciónak nyújtott ezer forintnyi adó-visszatérítés 1248 forintnyi adóbevételt generál, valamint 3240 forinttal növeli a GDP-t. A Nemzeti Film­alap oldalán megjelent elemzés szerint egymilliárd forint filmszakmai adó-visszatérítés 555 munkahely létrejöttét segíti. Emellett elmondható, a filmes támogatási rendszer ma az egyetlen támogatási forma Magyarországon, amely működése révén kimutathatóan és már rövid távon profitot termel. Az elemzés kitér arra, hogy 16 év alatt a filmipar teljes bevétele több mint hússzorosára nőtt – 2004-ben a teljes bevétel 3 milliárd forint volt, tavaly pedig már 65 milliárd forint körül alakult.

Évről évre több magyar és nemzetközi produkció készül hazánkban. Magyarország filmipara – a filmalap oldalán közölt elemzés szerint – 11 vizsgált ország közül a legversenyképesebb a külföldi produkciók forgatási helyszínének kiválasztásakor. A lista második helyén Írország áll, míg a harmadik helyezett Csehország. Magyarország jelentős versenyelőnnyel rendelkezik a támogatások mértékében és hatékonyságában, valamint a filmipari infrastruktúra fejlettségében. Érdekesség, hogy a versenyképesség összetevői között hazánk a nyelvismeret szempontjából szerepelt legrosszabbul. Magyarország összesített első helyezése annak is köszönhető, hogy bár a szempontok kisebb részében szerepelt az első helyen, a nyelvtudást leszámítva számos tényező esetén az átlag felett teljesített.

A kiemelkedő költségvetésű magyar filmek mellett – így például az Oscar-díjas Nemes Jeles László Sunset című új mozija, Herendi Gábor Valami Amerika 3 című alkotása, Ujj Mészáros Károly X. című krimije –, Krzysztof Zanussi ősszel hazánkban forgatja a magyar koprodukcióban készülő Éter című filmjét. 2017-ben Jennifer Lawrence, Joel Edgarton és Jeremy Irons szereplésével hazánkban készült a Red Sparrow című kémthriller, Jamie Dornannal, Ben Mendelsohnnal és Jamie Foxxszal a Robin Hood, Dakota Fanninggel, Daniel Brühllel és Luke Evansszel az Alienist sorozat, valamint a Keira Knightley főszereplésével készülő életrajzi film a legendás francia írónőről, Colette-ről. Augusztusban kezdődött meg Mila Kunis és Kate McKinnon főszereplésével a Spy Who Dumped Me című akcióvígjáték forgatása.