Fotó: Somfai Sándor/Demokrata (archív)
Hirdetés

A pénteki lapszámban megjelent interjúban Schiffer András úgy vélekedett, hogy sem az ellenzék, sem a Fidesz-KDNP nem könyvelheti el egyértelmű sikerként az önkormányzati választásokon elért eredményt.

A Fidesz a voksok darabszámában és arányában egyaránt növelni tudta támogatottságát 2014 őszéhez képest – mondta. Ugyanakkor úgy vélekedett: az egyik legnagyobb csapás a kormányoldalra, hogy eltűnt legyőzhetetlenségének a „mítosza”.

Az ellenzéki konglomerátumnál a kormányképtelenség jelenthet komoly gondot – hangoztatta Schiffer András.

Úgy vélekedett, hogy visszaállt a 2009 előtti kétosztatú szerkezet.

A megvalósult forgatókönyv szerint az ellenzék tábora képes együtt szavazni és áttörést elérni.

Schiffer András úgy fogalmazott, mindenképpen fontos fejlemény, hogy igazolódott: Magyarországon demokrácia van, „a kormánypropaganda nem mindenható”, és a Fidesz legyőzhető szabad választáson.

Azonban „több szempontból is korai pezsgőt durrogtatni az ellenzéki oldalon”, a Fidesz szavazóbázisa ugyanis nem süllyedt a kritikus kétmillió ember alá, pedig ez eredményezne bizonyára kormányváltást 2022-ben – mondta Schiffer András.

Szavai szerint „az ellenzék nagy győztesei nem vagy csak kevéssé köthetőek a 2010 előtti kurzushoz”.

Úgy vélekedett, hogy a választókat nem érdekelte a teljesítmény, a program, inkább Orbán Viktor miniszterelnök elleni tiltakozásukat juttatták kifejezésre a szavazólapon. Sok rátermett, komoly eredményeket felmutatni képes polgármester esett áldozatául ennek a logikának, így Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármesternek sem a rosszul végzett munkája miatt kell távoznia – tette hozzá.

Schiffer András azt is mondta, hogy mivel a Fidesz már kilenc éve van hatalmon, és „teljhatalmat élvez a parlamentben”, valamint eddig az önkormányzatok is túlnyomórészt „narancsszínűek voltak”, az átlagpolgár a hatalmat egyszerűen a Fidesszel, a Fideszt pedig Orbán Viktorral azonosítja.