Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

Herczegh Anita elmondta, hogy az elmúlt hetekben több olyan eseményen vehetett részt, amelyeken egyének, közösségek, cégek ajánlottak fel adományokat a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez.

Emlékeztetett: május 12. az ápolók nemzetközi világnapja, 2020-at pedig a WHO az ápolók és szülésznők évének nyilvánította, még jóval a járvány kitörése előtt.

Ez a nap különösen indokolja, hogy köszönetet és hálát mondjunk az ápolóknak – mondta Herczegh Anita, hozzátéve, nekik szól a Sándor-palota ablakába kihelyezett piros szív is.

Korábban írtuk

Soltész Miklós államtitkár, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) elnöke hangsúlyozta: fontos, hogy az egyházi fenntartású kórházak is kapjanak segítséget.

Az NHKT döntése alapján ezért a maszkokat ezúttal négy budapesti egyházi kórház – Szent Ferenc Kórház, Bethesda Gyermekkórház, Budai Irgalmasrendi Kórház és Mazsihisz Szeretetkórház –, az immunerősítő cseppeket és fertőtlenítőszereket pedig bentlakásos intézmények kapják országszerte; az adományok eljuttatásában a karitatív szervezetek segítenek.

Az államtitkár kiemelte a felelősség fogalmát, amelynek alapján a kórházak, szociális otthonok dolgozói végzik munkájukat.

Elkeserítő és szomorú, hogy rossz példa is volt, de a legtöbb helyen sikerült alacsony szinten tartani a fertőzöttséget – mondta Soltész Miklós.

Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke arról beszélt, hogy a Magyarországon immár 20 éve gyógyszerként nyilvántartott Béres Csepp képes segíteni az anyagcsere-folyamatokat és erősíteni az immunrendszert, ezért most 5000 üvegnyi Béres Cseppet ajánlottak fel a rászorulóknak.

Varga Beáta, a Johnson&Johnson kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója emlékeztetett arra, hogy a cégcsoport a koronavírus-járvány idején már 10 millió forint értékben adományozott gyógyszereket, 11 millió forint értékben pedig higiéniai termékeket. Ezúttal 3000 duplarétegű, fertőtleníthető orvosi vászonból készült szájmaszkot adtak át 3 millió forint értékben.

Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója elmondta: az adományokkal olyan segítség érkezett, amelyre nagy szükség van.

Megemlítette, hogy a hazai egyházi kórházak közössége úgy döntött, közös ápolóképzést indít.

Kozma Imre, a Budai Irgalmasrendi Kórházat fenntartó Betegápoló Irgalmasrend magyarországi delegátusa kiemelte: a mai adományozók közösséget vállalnak a felelősségben, ahogy az adományban részesülő intézmények is a felelősségvállalás alapján jöttek létre.