A tizenegy éve tartó Ez az a Nap! rendezvények idei eseményének ezúttal a világ egyik legnépszerűbb keresztény zenekara a Jesus Culture Band (USA) lesz a vendége.

A csapat európai turnéja során – London, Párizs, Amszterdam, Berlin, Zürich, Koppenhága –most első alkalommal látogat Közép-Európába és azon belül Budapestre.

A nagyszínpad további fellépői: Prazsák László, a kárpátaljai Amaro Del, Csiszér László és Pintér Béla.

A Jesus Culture ma a világ egyik legbefolyásosabb mozgalma. Egy egész generációt tüzelt fel energetikus, szenvedélyes és hiteles dicsőítő zenéjével. Első lemezkiadásukkal berobbantak a köztudatba és rövid időn belül a legkeresettebb keresztény együttessé váltak.

Sikerük egyik kulcsa talán az, hogy a Jesus Culture számára a rock and roll nem egy stílus, amelyben a dalokat írják, hanem valóban megélik az eredeti (gospel alapú) rock and rollt. A színpadról gátlásoktól mentes nyers erő árad. Sodró energia és finomítatlan szenvedély tör fel mindegyik dalból. Zenélés közben mélységesen átélik Isten szeretetét és jelenlétét. A rendkívüli spirituális élmény minden jelenlévőre hat.

A zenéjük, nem a szabvány: versszak-refrén-gitárszóló-refrén felépítésű. Úgy komponálják a dalokat, hogy azok eleve közös éneklésre invitáljanak. Ez azt jelenti, hogy a megszokottnál többször ismétlik a refrént és az áthidaló részeket, hogy a közönség csatlakozhasson, ahogy a dicsőítésbe, úgy az istentiszteletbe és az Úr imádatába is.

A JC-nak elképesztő tehetsége van abban, hogy a színpadon zajló személyes áhitatukba, az intim hatású dicsőítéseikbe bevonják közösséget. A Come Away c albumon ez szinte minden dalra jellemző. A zenekar háttérbe vonul, így a tömeg nekibátorodik és egyre többen, egyre hangosabban énekelnek, átvéve a helyét még a színpadi vokálnak is. 

A Jesus Culture zenéjére nagyon jellemző a spontaneitás. Fontos számukra, hogy kiemelkedő minőségű, kreatív és dinamikus zenét játsszanak – elmondásuk szerint a Deliriuos és a Morning Star hatott rájuk a legmélyebben. Kim Walker-Smith vezető énekesnő kissé fátyolos, telt hangján utánozhatalan erővel és szenvedéllyel szólalnak meg a csapat legismertebb számai, a „Your Love Never Fails” vagy a „How He Loves”.

A Jesus Culture története 1999-ben kezdődött a californiai Reddingben, ahol a Bethel Templom fiatal pásztora Banning Liebscher rendszeresen tartott összejöveteleket a gyülekezet fiataljainak.

A találkozások során egyre lelkesebbé váltak és úgy érezték, hogy a hit csodáját másokkal is meg kell hogy ismertessék és hogy szerte a világban hírdetniük kell az igét.

Ez a fiatalos idealizmus és a nyers szenvedély robbanásveszélyes kombinációja elindította a mozgalmat. Liedbscher, Kim Walker-Smith és Chris Quilala egy olyan generációra vágytak, akinek a kultúrája nem egy zenei stílusban, hajviseletben, vagy az öltözködésben tükröződik, hanem a Krisztushoz való bensőséges szenvedélyben és hozzáállásban. Ők nevezték el a konferenciát Jesus Culture-nak, abban a reményben, hogy Isten megmutatja magát a dicsőítésen résztvevőknek, és ez az élmény megváltoztatja életüket. – „felébreszti” őket.

Várakozásaikat felülmúlták a konferenciák utóhatásai. 2005-ben úgy döntöttek, hogy élő felvételt készítenek a következő eseményen, melynek bevételeiből a Keleti-parton megrendezett hasonló szolgálat költségeit szerették volna fedezni.

Az „Everything” c LP a közösségi portálok és videómegosztók révén hónapokon belül nemzetközi ismertséget hozott nekik. Az album egyik dalát, a Kim Walker által énekelt ’How He Loves’ –t 5 és fél millióan nézték meg.

Ennek az albumnak a váratlan sikere vezetett oda, hogy évről évre új albummal jelennek meg. A 2010-es „My Passion” a szokásos marketing, vagy rádiós támogatás nélkül rendkívül gyorsan a 8. legjobb eladással bíró album lett az iTunes Top Album Chart-on. Aztán az élre tört….

Jesus Culture rendezvények elterjedtek az USA-ban, Ausztráliában és aztán az Egyesült királyságban is.

Az idén 12 éves fennállását ünneplő zenekar eddig 70 konferencián vett részt, mint dicsőítő csapat. Legutóbbi konferenciájuk Chicago-ban volt augusztus elején, ahol a Hillsong United és Jake Hamilton mellett léptek színpadra. A 3 napos rendezvény az ’Awakening’ nevet viselte, mely egyben a Jesus Culture 2011-es albumának a címe is.

Korábbi lemezeik:

Everything CD/DVD (2006)

We Cry Out (2007)

Your Love Never Fails CD/DVD (2008)

Consumed CD/DVD (2009)

Come Away CD/DVD (2010)

My Passion EP (2010)

A csapat tagjai:

Kim Walker-Smith (ének),

Chris Quilala (ének/gitár),

Jeffrey Kunde (gitár),

Brandon Aaronson (basszus),

Ian McIntosh (billentyű),

Josh Fisher (dob).

2011. október 2-án 17 órakor találkozhatunk velük az Ez az a nap! rendezvényen a Papp László Budapest Sportarénában.

Jesus Culture koncert nem egy szimpla dicsőítő alkalom, Ez az az élmény, ami hív, hogy Kriszus elkötelezettjévé legyél.

Info: www.jesusculture.com, www.ezazanap.hu