Az ellenzék agresszív viselkedése nevetségességbe torkollott, bohócot csináltak magukból az Országgyűlésben – értékelte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a szerdai parlamenti történéseket újságíróknak.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Kocsis Máté úgy fogalmazott: példátlan a magyar Országgyűlés elmúlt 28 éves történetében az ami történt, az, hogy ellenzéki képviselők, főleg „jobbikos huligánok és liberális anarchisták” a fizikai atrocitásoktól sem riadtak vissza. Megpróbálták mindenáron a magyar Országgyűlés, a legfőbb népképviseleti szerv működését agresszióval megakadályozni – mutatott rá. Értékelése szerint a történtek, amelyek néhány méterre zajlottak a Szent Koronától, teljes mértékben méltatlanok az Országgyűléshez.

Külön érdekesség, hogy mindezt azok a szocialisták követték el, akik a kormányzásuk idején egymillió embert tettek munkanélkülivé és kétszeresen adóztatták a munkásokat – jegyezte meg.

Kocsis Máté szerint a képek magukért beszélnek, mennyire komolyan vehető és mennyire figyelemre érdemes az ellenzék. Hozzátette: az, hogy történt-e olyan esemény, ami indokolttá teszi a büntető törvénykönyv elővételét, szakértőknek meg kell vizsgálni. Fennáll annak az esélye, hogy akár bűncselekmény is történt – jegyezte meg a fideszes politikus, aki rámutatott: nem tartozik a normalitás kategóriájába, az, ha a magyar Országgyűlés munkáját erőszakkal megakadályozzák, ahogy az sem, ha a levezető elnököt nem engedik a helyére ülni.

A frakcióvezetője kérdésre azt mondta: semmiképpen sem maradhat következmények nélkül az, ami ma történt. A mindenkori parlamentben megengedhetetlen „ez a tróger, bunkó, agresszív, közönséges viselkedés”.

Kitért arra is, hogy a kormánypárti képviselők az esküjükhöz híven teljesen nyugodtan és méltóságteljesen jártak el, nem engedték meg, hogy az ellenzék a szocialisták vezetésével bolondokházát csináljon a magyar Országgyűlésből – tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője.

Kocsis Máté pontról pontra cáfolta az ellenzék állításait, így azt, hogy a túlórát három évente egyszer fizetnék ki. Ez nem igaz, a törvény szerint ezután is havonta kell majd kifizetni – rögzítette.

Nem igaz az sem, hogy több száz túlórára kényszerítik az embereket – mondta. Kiemelte: semmilyen kényszerről nincsen szó, minden egyes túlóráról a munkavállaló dönt, az ő személyes beleegyezése szükséges hozzá. 

Cáfolta azt is, hogy sokkal több túlóra válna lehetővé, mint más európai országokban. Rámutatott: ez is egy baloldali, ellenzéki hazugság, az uniós irányelv 416 óra túlórát enged meg, amelyet több uniós országban bevezettek. Ez több, mint az új magyar szabályozás – hívta fel a figyelmet Kocsis Máté.

A szakszervezetek jogai sem csorbulnak, az erre vonatkozó állítás „régi, kommunista vezetők mantrája”, akik meglepő módon még mindig uralják a szakszervezetek egy bizonyos részét. A szakszervezetek jogai változatlanok maradnak, ahhoz nem nyúlnak – jelentette ki Kocsis Máté.

Szintén nem igaz, hogy hatnapos lesz a munkahét – mondta, hozzátéve: a kormány munkahete hat napos, de ezt nem kívánja kiterjeszteni törvényben az ország valamennyi munkavállalójára. Ez az állítás „egy olcsó, egyszerű hazugság, egy baromság”. Hozzátette: aki veszi a fáradtságot, és elolvassa a jogszabályt, világossá válik, a Fidesz mond igazat, az ellenzék pedig hergeli az embereket. Azt kérte, ezt ne tegyék.

Arra a kérdésre, hogy az ellenzék szerint nem volt jogszerű a szavazás, azt mondta: nem volt jogszerű a levezető elnököt, aki az Országgyűlés szavazó tagja, meggátolják a képviselői jogai gyakorlásában.

Ezzel szemben jogszerű volt a szavazás lebonyolítása, erre a voksolási rendre, technikai megoldásra éppen azért volt szükség, mert a levezető elnök csak a helyéről tudott szavazni. A parlamentben pedig nem a kártyák szavaznak, hanem a képviselők, nincsen igazuk az ellenzéki képviselőknek abban sem, hogy a kártya igazolná a képviselő jelenlétét. Ez segít igazolni, de nem önmagában teszi ezt – rögzítette.

Külön megemlítette, hogy „egy Jakab Péter (Jobbik) nevű agyalágyult” a miniszterelnök székébe ülve nyomkodta a szavazógépét. Ez probléma, arra még nem volt példa a parlament történetében, hogy valaki, más ellentétes véleményű helyett szavazzon – mondta Kocsis Máté. Megjegyezte: arra volt példa, hogy valaki a vele egy frakcióban ülő gombját megnyomta,de annak lemondás lett az eredménye.

Jakab Péter a mozgalomban bizonyosan kap piros pontokat a produkciójáért, de mindez józan ésszel felfogható határon túlment – közölte. 

Kitért Tordai Bence (Párbeszéd) viselkedésére is, aki mint mondta, a kormányfőt sértegette. Nehéz évek állnak mögötte, valószínű szereplési akarnokság lehet benne – jegyezte meg. 

Kocsis Máté összegzése szerint inkább hasonlít az ellenzék „egy állatkertre, hordára”, mint egy komoly, felelős politikai közösségre.

KDNP: szégyenletes események helyszíne volt az Országház 

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint szégyenletes események helyszíne volt szerdán a parlamenti szavazás ideje alatt az Országház. 

A kisebbik kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a politikailag erőtlen ellenzék fizikailag próbálta megakadályozni, hogy az Országgyűlés elvégezhesse tervezett munkáját. 

A KDNP szerint az ellenzék ezzel is bebizonyította, hogy „nem hisz a politikai vitában és kultúrában, az érvek ütköztetésében, hanem csak az agresszív fellépésben és az anarchiában”. 

Nem a választók támogatását kívánják kiérdemelni, hanem meg nem engedhető eszközökkel meg kívánják akasztani a többség akaratának érvényesülését – írták, hozzátéve: talán, ha az ellenzék komolyan venné munkáját, többet is elérhetne. 

Tetteikkel most is önmagukat minősítették – zárta állásfoglalását a kisebbik kormánypárt.

Dömötör Csaba: példátlan az ellenzék viselkedése az Országgyűlésben 

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a rendszerváltás óta példátlan az, ahogy az ellenzék szerdán az Országgyűlésben viselkedett, ez megszervezett kísérlet volt a döntéshozatal megakadályozására.

Dömötör Csaba szerdán az M1 aktuális csatornán kiemelte: a kísérlet kudarcot vallott, a kormánypárti képviselők megőrizték az Országgyűlés döntésképességét, és fontos törvényekről határoztak.

Azt mondta, az ellenzék erővel tartotta vissza a levezető elnököt, hogy ne tudjon felmenni a pulpitusra, a beszéde alatt pedig megafonokkal és hangfalakkal harsogták túl. Beültek továbbá a miniszterelnök helyére, és nem engedték szavazni. Meg kell vizsgálni, hol sértettek házszabályt és azt, fennáll-e a gyanúja annak, hogy a büntető törvénykönyv rendelkezéseit is megszegték – tette hozzá az államtitkár.

Dömötör Csaba úgy fogalmazott: az ellenzék évek óta nem tud meghatározó ügyekben alternatívát javasolni a magyaroknak, hozzátéve, kormányzásuk idején megduplázták a munkanélküliséget.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi kormány kétszeresére emelte a szakmunkás minimálbért, és további béremelésekről tárgyal, 2010-hez képest pedig 700 ezerrel többen dolgoznak.     Az államtitkár közölte: a munka törvénykönyve módosításának célja a bürokratikus akadályok elhárítása azért, hogy aki szeretne többet dolgozni, megtehesse.

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója úgy vélekedett, az ülésteremben büntetőjogi kategóriába sorolható események történtek.

Az igazgató szerint – a személyi szabadság elleni bűncselekmények gyanúja mellett – „államellenes bűncselekményekről is beszélhetünk”.

Hangsúlyozta: a rendzavarás résztvevői megszegték a képviselői esküjüket is, hiszen a választók nem azért küldték őket az Országgyűlésbe, hogy „aláássák az alkotmányos rendet”, és saját megbízatásuk, valamint az egész Ház tekintélyét tönkretegyék.