„Nem volt az olyan régen” – mondta a Mandinernek Róna Tamás főrabbi, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (Zsima) alapítója Gyöngyösi Márton hírhedt, a zsidók listázását felvető botránya kapcsán. Róna szerint a XX. század tragédiái tükrében az egész zsidó világ felkapta a fejét Gyöngyösi felháborító mondataira. „Amikor egy párt ma a demokráciát jelképező parlamentben képes megválasztani egy olyan embert vezetőnek, aki nemrég még listázni akarta a zsidóságot, alig hetven évvel a holokauszt után, nehéz szóhoz jutni. Ennek ugyanis nem lenne szabad megtörténnie, ez erkölcsileg egész egyszerűen vállalhatatlan” – fogalmazott a Zsima elnöke.

Hirdetés

Jakab után Gyöngyösi – merre tart a Jobbik?

Ismeretes: Gyöngyösit a minap a Jobbik elnökének választották, miután Jakab Péter – nem sokkal újraválasztása után – kénytelen volt lemondani a posztról. Utódja a párt EP-képviselője, aki 2012-ben, még parlamenti honatyaként a következőket mondta az Országházban: „Itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.”

A kijelentés miatt a Jobbikon kívüli pártok egységesen álltak ki az antiszemitizmus és a kirekesztés ellen, még közös tüntetést tartottak a Kossuth téren, ahol egymás után szólalt fel mások mellett Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Rogán Antal.

Korábban írtuk

Gyöngyösi szerint ma már csak a „pártsajtó” foglalkozik ezzel az üggyel, ő egyébként Európa-párti, értékelvű, önazonos, a saját elveit felvállaló Jobbikot ígér, hangsúlyozva, hogy a „magyar emberek problémáira és a nemzeti sorskérdésekre reagálva kívánnak kiutat kínálni napjaink problémáiból”.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.