Kipostázták az új nemzeti konzultációs kérdőívet, amelyben az Oroszország ellen bevezetett brüsszeli szankciókról kérdezik az embereket. Miért jelentős, hogy Európában egyedülálló módon a magyar kormány megkérdezi az embereket, ők mit szeretnének?

Hirdetés

Köszönhetően az európai baloldal elitista testtartásának a politikai nyugaton egyre kevésbe tűnik fontosnak az emberek véleménye, a demokrácia fogalma tartalmilag kezd kiüresedni egy elhasznált kommunikációs eszközzé, elcsépelt szófordulattá válni.

Ékes példája ennek a nyáron az Egyesült Államokban a Roe kontra Wade eset által kiváltott ideológiai alapú „felháborodás„. A döntés értelmében az emberekhez közelebbi szintre, a tagállami jogalkotás kezébe került az abortuszkérdés, azaz megvalósult a demokrácia bevonása az adott kérdésbe, de a baloldalnak és a kéz a kézben járó médiájának ez nem volt elfogadható, mivel egyoldalú ideológiai lencsén keresztül tekintenek a világra. De jól szemlélteti a baloldal kétszínűségét a kérdésben az „Európai Egyesült Államok”-ért dolgozó baloldali szárny Brüsszelben, melynek megvalósulásával tulajdonképpen az Alapszerződésekbe is belefoglalt – ezáltal az Európai Unió jogába emelt – szubszidiaritás elve üresedne ki.

Mindehhez társul hogy a jogállamiság önjelölt őrei azok, akik a nemzeti konzultáció, mint közvetlen demokratikus eszköz intézménye ellen foglalnak állást újra és újra.

Korábban írtuk

Ezt a tendenciát törik meg, visznek egy kis életet a kilúgozott demokrácia fogalomba az olyan kezdeményezések, mint a nemzeti konzultáció. Frissen és üdítően hat, ha a törvények végrehajtásáért, az államigazgatás működtetéséért felelős szerv megkérdezi az embereket, érdeklődik véleményük iránt a társadalom egészét érintő kérdésekben, és konszenzust keresve, széleskörű egyetértés alapján – nem utolsó sorban annak eredménye által meghatározva a politikai irányt – kíván kormányozni. Emellett nem elhanyagolható, hogy egy ország egészét megkérdező kormányzat, minden állampolgárral a háta mögött, a nép újbóli, a kérdésre kifejezetten vonatkozó felhatalmazásával felvértezve ül tárgyalóasztalhoz.

Ez követendő példaként szolgálhat a földrajzi Nyugaton is, és inspiráció lehet sok más ország számára is, ezért is fontos, hogy hazánk ilyen módon is úttörőként jár elő a jó példával és a követendő demokratikus gyakorlattal.

A teljes interjút IDE kattintva olvashatja el.