„A per központi figurája, a bűnszövetkezet irányítója Czeglédy Csaba, de mellette több, baloldali pártokhoz köthető személy is feltűnik. Ez bizonyítja, hogy Czeglédy összejátszott a baloldallal, Budai Gyula – egy védett tanútól származó – információi szerint finanszírozta is” – fogalmaz a hírportál.

Hirdetés

Az Origo hozzáteszi, a mellékszereplők közül az egyik legérdekesebb T. A.

A vád lényege, hogy Czeglédy az általa és üzlettársai, beosztottai által létrehozott céghálón keresztül módszeresen, éveken keresztül trükközött az adófizetéssel, amelyből nekik hasznuk, a magyar államnak pedig kára keletkezett. A vádak szerint összesen több mint hatmilliárd forintot meghaladó összegű adót csaltak el. Miközben a DK és a baloldal koncepciós pert emleget, a vádak komolyságát mutatja: az ügynek eredetileg 23 vádlottja volt, heten vádalkut kötöttek az ügyészséggel – amiből hárman visszaléptek. Négy vádlott beismerő vallomást tett, és megkezdte börtönbüntetése letöltését.

Az Origo cikkében megemlíti: Czeglédy barátaival, mások mellett Tánczos Mihállyal hozta létre a Nyugat Média és Világháló Egyesületet.

„2001-ben indították el a mai napig létező Nyugat.hu nevű hírportált. Az impresszum szerint az oldal kiadója a Nyugat Média és Világháló Egyesület, felelős szerkesztője pedig annak mindenkori elnöke. A mai napig meglévő kapcsolati hálót mi sem mutatja jobban, minthogy Tánczos Mihály neve jelenleg is megtalálható a felületen” – írja az Origo.

Korábban írtuk

A nyugat.hu-n olvasható, 2006-os interjúban is felbukkan Tánczos neve.

– Rögtön le kell szögeznünk: a Nyugat most egykori alapítójával készít interjút. Pár éve még a Nyugat »gazdájának«, a Nyugat Média és Világháló Egyesületnek is elnöke volt. Aztán kiszállt. Miért?

– Mivel sorozatos támadások érték miattam a nyugat.hu-t, úgy határoztunk, hogy ezen a téren is függetleníteni kell »tőlem« a lapot. A Nyugatot valóban én alapítottam, és Tánczos Misi volt az első, kezdetben egyszemélyes készítője.

– Honnan jött az ötlet, hogy internetes lapot alapítson?

– 1998 elején agyaltunk azon Tánczos Misivel és Gaál Angival, milyen jó lenne, ha a korunkbéli fiatalok gondolatait interneten is közzétehetnénk. A Savaria Fórum egykori főszerkesztőjével, Horváth Szilárddal is beszélgettem erről, ő javasolta, hogy érdemes lenne egy önálló, független, internetes újságot létrehozni.”

Az Origo mostani cikkében azt írja, a Czeglédyvel közösen honlapot alapító Tánczos Mihály felesége nem más, mint a per harmadrendű vádlottja, T. A., aki több mint egy évtizede Czeglédy közeli munkatársa. Hogy ki ő és milyen szerepet töltött be a Gyurcsány család barátja mellett, az Origo összeállításából kiderül.

A Czeglédy-üggyel a jövő heti Demokratában is fogalkozunk majd. Cikkünkben megszólal Budai Gyula fideszes képviselő, aki Gyurcsányék és Czeglédy kapcsolatáról is szót ejt.

– Ő a Gyurcsány család ügyvédje és a cégeik jogi képviselője is, gyakorlatilag mindent tud. Ezt az embert bármi áron meg kell védeni – fogalmazott lapunknak Budai Gyula.