Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Hirdetés

Horváth Tamás kijelentette: a kerület az elmúlt tizenkét évben óriási fejlődésen ment keresztül, és ezt a fejlesztést szeretnék folytatni a következő ciklusban, továbbá a környezetvédelemmel a jövőben „komolyabban” foglalkoznának.

Rákosmentét szeretnék szép, fejlődő várossá tenni, olyan zöld kerületté, ahol a lakók jól érzik magukat – jelentette ki Horváth Tamás, aki tizenkét éve alpolgármester.

Az elmúlt öt év fejlesztéseiről elmondta: hét orvosi rendelőt újítottak fel, egyet felépítettek, egy másikat a jövő évben kezdenek építeni, bölcsődék, óvodák, iskolák rekonstrukcióját és korszerűsítését is elvégezték, tizenkét úgynevezett fitnesz parkot létesítettek, közterületeket tettek rendbe, öt kilométer földutat aszfaltoztak le, tizennégy kilométer járdát és zöldterületet újítottak meg, valamint húsz gyalogátkelőt alakítottak ki.

Közölte, a szociális városrehabilitáció több mint másfél milliárdból valósulhat meg, amelyből hatszáz lakás újulhat majd meg, továbbá a jövőben nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a zöldterületek karbantartására, és faültetési programokat vezetnek be.

Kérdésekre válaszolva Horváth Tamás elmondta, hogy folytatnák a játszóterek felújítását, erősítenék a mezőőri szolgálatot, valamint bővítenék a kamerával megfigyelt területek számát.

Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, hogy a kormányzatnak azokhoz az önkormányzatokhoz „könnyű társul” szegődnie, amelyeknek van gazdasági programja, fejlesztési elképzelése. Horváth Tamáshoz és csapatához ezért jó csatlakozni, ők, döntő többségükben az elmúlt években Riz Levente leköszönő polgármester vezetésével olyan önkormányzati munkát végeztek, amelyet érdemes folytatni.

Kiemelte, hogy Riz Levente polgármesteri időszaka eredmények sokaságát hozta magával, vannak méltó követői, és itt is összeállt egy olyan program, amit „érdemes mérlegre tenni”. Ezt a munkát érdemes folytatni – mondta, hozzátéve, ellenzéki oldalon „is nagy hang van”, de ők azon túl, hogy hangosan tudják „szidni a kormányt”, igazából jövőképpel, tervekkel nem rendelkeznek, mint ahogy ezt a legutóbbi európai parlamenti választás is megmutatta.

Varga Mihály felidézte azt is, 2010-ben a kormánynak olyan országot kellett átvenni, amely egyáltalán nem arra ítéltetett, hogy sikeres legyen, akkor az ország csődben volt, és el kellett kezdeni újraépíteni.

A kormány munkájának egy fontos szempontja volt, az, hogy a legfontosabb a magyar emberek érdeke. Alapvetően olyan döntéseket kell hozni, amelyekkel az ország döntő többsége egyetért, és 2010 óta így tudott irányba állni az ország – hangsúlyozta.

Kiemelte, „rengeteg dolgunk van még, egy folyamatnak vagyunk a részesei, és ez a folyamat azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Európában tartozzunk az öt legjobb ország közé”.

Varga Mihály felidézte azt is, hogy az első között volt azon kormányzati intézkedés, hogy az önkormányzatokat megszabadították az adósságállományaiktól, a településektől 1300 milliárd forintnyi adósságot vett át az állam. Ha ez nem történik meg, akkor nem tudtak volna megvalósulni a helyi fejlesztések – mutatott rá a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy sok település tudott is élni a lehetőséggel.

Dunai Mónika (Fidesz) országgyűlési képviselő, választókerületi elnök arról beszélt, céljuk, hogy az elmúlt időszakban a kerületben meghonosított városfejlesztési politikát folytassák. Mint mondta, a Fidesz-KDNP vezetése előtt nagyon kevés fejlesztés volt a kerületben. A Fidesz-KDNP 2006-tól vette át a kerület vezetésé és azóta töretlen a fejlődés.

Dunai Mónika közölte, Riz Levente nem indul az önkormányzati választáson, és ő Horváth Tamást jelölte meg utódaként.

A rendezvényen bemutatták a Fidesz-KDNP kerületi képviselőjelöltjeit.