Fotó: T. Szántó György/Demokrata
Nagy Sándor polgármester huszonegy éve vezeti a várost
Hirdetés

A helyiek szerint településük, a közel hétezer lakosú Kistelek Mária Terézia rendelete alapján született. Méghozzá a török által feldúlt és kifosztott országrészek benépesítésének időszakában. A királynő szép mellszobra látható a városháza főbejáratánál, a település ezzel fejezi ki háláját az uralkodónőnek.

Kistelek idén ünnepli harmincadik évfordulóját annak, hogy városi rangra emelkedett. Igaz, városi jogokat gyakorolt már 1984 óta, de a hivatalos rangot csak öt évvel később kapta meg. A frissen avatott kisváros erősen falusias jellegű volt. A település lakói hagyományosan a mezőgazdaságból éltek, ez meghatározta Kistelek képét is. Csak lassan, szinte alig láthatóan kezdtek a városiasodás jelei mutatkozni. Például a különféle intézmények megszületésével, a mentőállomás, majd a rendőrkapitányság létrejöttével.

Nagy Sándor polgármester huszonegy éve vezeti a várost. Építőmérnök, aki a helyeik szerint mára átalakította Kistelek képét.

– Igazi városias karaktert szerettem volna adni a településnek – mondja Nagy Sándor, aki vérbeli szakmabeliként nyúlt hozzá Kistelek belső szerkezetéhez. Régi ingatlanokat hozott rendbe, a lebontottak helyére újak épültek, tereket nyitott ki, egy-két emeletes, emberléptékű épületeket emeltetett, parkosított, és a képviselő-testülettel együtt igyekezett fejleszteni, bővíteni az intézmények körét. E fejlesztések mára túl is lépték Kistelek hatókörét, és térségi igényeket is kiszolgálnak.

Mária Terézia szobra mellett más emlékművek is megjelentek a városban. Legtöbb az Árpád-ház kiemelkedő személyiségeit ábrázolja, a legfontosabb közülük Szent István lovas szobra a város centrumában. A klasszicizáló alkotás a főtér parkjában áll, pár lépésnyire attól a szintén historikus hangulatot árasztó palermói szökőkúttól, amely az olaszországi testvértelepülés, Gerace jóvoltából került a városba. A polgármester szerint Szent Imre szobra még hiányzik az Árpád-házi sorból, de rövidesen azt is felavatják.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata
Egészségügyi központ

Az egyik olyan létesítmény, amely markánsan megújult és kibővült Nagy Sándor huszonegy éve alatt, a mentőállomás, de még ennél is fontosabb a mellette található térségi egészségcentrum.

– Nyolcvanhat orvos dolgozik itt, jelentős részük Szegedről jár ide, néhányan a betegeiket is magukkal hozták, az intézmény egyébként fontos térségi szerepet játszik – magyarázta dr. Kincses László orvos igazgató. – Majd minden orvosi szakág megtalálható itt, van egynapos sebészetünk is, havonta hat-nyolcezer beteget látunk el, és hétszáz-nyolcszáz műtétet végzünk évente.

A fiatalok oktatásának teljes vertikuma megtalálható a városban: bölcsőde, óvoda, általános iskola, gimnázium, szakközépiskolával együtt. A végállomás sincs messze, hiszen a közeli Szegeden főiskola, egyetem várja a jelentkezőket.

– Azért van ilyen nagy csend, mert most alszanak a gyerekek – mondja Sejben József, az óvoda vezetője. Odakint szép park, hatalmas fákkal, árnyékukban játszótér, ami folyamatosan bővül. Futballkaput is látni. Az 51 éves óvó bácsi komoly férfikora ellenére még söprögetőt játszik a kisteleki csapatban. Nem az öregfiúknál, a nagycsapatban!

– Növekszik a születések száma, a korábbi évi harminc-egynéhányról mára 50-55-re emelkedett. Ez a város vonzerejét dicséri. Fiatal párok jönnek vissza Nyugatról, és a régióból is többen települnek be, az önkormányzat jó lakáspolitikával igyekszik az események elébe menni – teszi hozzá Sejben József.

Az óvodavezető egyébként rendhagyó szakmai tervben gondolkodik: minden csoportban egy óvó néni és egy óvó bácsi gondoskodna a gyerekekről, közösen. Már van egy ilyen csoportja a település óvodájának, Sejben József azt mondja, az eredmény több mint biztató. Férfiminta, női minta, és a gyerekek családszerű közösségben érzik magukat.

Tóth Gabriella, a gimnázium igazgatónője megerősíti: ő személyesen is sok egykori diákjával találkozik a városban, akik visszajöttek Kistelekre a főiskola vagy az egyetem után.

– Összesen 149 tanulónk van – mondja az igazgatónő –, az informatikai szakunk a legnehezebb, de az a legnépszerűbb is. Hogy visszajönnek a fiatalok, azon nem csodálkozom. Én is Szegedről jöttem ide. Kisteleken jóval olcsóbb például a lakhatás, az önkormányzat lakásprogramokkal várja a családalapító párokat, és általában szerényebbek az árak is, miközben megvan minden kényelem.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata, archív, illusztráció
Óvoda

Utóbbihoz tartoznak a kulturális rendezvények, koncertek, előadások is, amelyeknek az új közösségi ház ad otthont. Az évente megrendezett társastánc-világversenyek pedig – világbajnokság is szokott lenni! – nemzetközi magasságokba repítették Kistelek nevét.

Kisteleken is a gazdaság a legérzékenyebb pont. A városnak kábelgyára és nagyobb sajtüzeme van, két ipari parkja pedig folyamatosan népesül be, már közel negyven cég települt ide, biztosítva a helyiek munkához jutását.

– Legfőképp a kis- és középvállalkozásokat várjuk, illetve támogatjuk – magyarázza Nagy Sándor polgármester. – Nem szedünk tőlük építményadót, nem szedünk telekadót. És a cégek által bérelt területek tovább bővíthetők. Fejlesztünk is, építjük az ipari szennyvíztisztítót, megkönnyítendő a vállalkozások életét.

A város valaha volt 10-11 százalékos munkanélküliségi rátája most az országos átlag alá, azaz 3 százalékra csökkent. Az iparűzési adóból származó bevétele pedig a korábbiak többszörösére nőtt.

Bozó József egy modern, majdhogynem vadonatúj üzemet irányít a parkban, hat dolgozója van.

– Szerintem kifejezetten jó a város gazdasági pozíciója, fogadóképessége, főként hogy a Szeged–Budapest-tengelyen fekszik, és közel az autópálya. Mindez logisztikailag nagyon kedvező akár a fuvarszervezés, akár a költségek vonatkozásában.

További lehetőséget jelenthet a város alatti termálvízkincs, amely egyelőre a központban épült fürdőt és a jelenleg is bővülő uszodát szolgálja ki – utóbbiban folyik a településen minden iskolás és óvodás gyermeknek kötelező úszás­oktatás. Az önkormányzat valamennyi intézményében szintén a termálvíz szolgáltatja a fűtési energiát, és tervezik a magánlakások bevonását is. A napenergiát szintén intenzíven hasznosítja a város. Napelemek látják el például a modern városi sportcsarnokot energiával, valamint több intézményt is, illetve a magas napsütéses óráknak köszönhetően több napelemparkot létesített a magánszektor a város környezetében.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata
Sportcsarnok

Pár nap, és választ az ország. Nagy Sándor saját szavai szerint nem kampányol, legalábbis hagyományos értelemben nem, hiszen már bizonyított, de természetesen van még mit tenni a településen.

– Építőmérnökként mindig az a legfontosabb kérdés számomra, hogyan lesz otthon az adott házból. Ez a helyzet a várossal is, vagyis otthonná kell tenni Kisteleket, olyanná, ahol szeretnek élni az emberek. Hiszek a nagy kihívások mellett a részletek fontosságában, lényegesek a kicsi, de annál hasznosabb lépések.

Itt a tavaszi EP-választáson a DK 10,7, a Momentum pedig 7,2 százalékot szerzett, a Fidesz–KDNP 58-at. A Momentum itt is a fiatalokra koncentrál. Igazi ellenzéki pártélet nincs, de a hétvégi választásra összefogott minden kormányellenes formáció. A kampány itt is eldurvult az ellenzéki nyomulás következtében, és talán az is elmond valamit a Jobbik, illetve a volt jobbikosok vezette tömbről, hogy megnyerte magának Nagy Sándor kabinetfőnökét, őt indítja ellene a polgármesteri székért. Tizenkilenc évig dolgozott együtt a két ember, a kabinetfőnök ismeri Nagy Sándor minden ötletét, a közép- és hosszú távú terveit is, most ezekkel áll elő.

Itt tart nemcsak a kisteleki, de az egész hazai ellenzéki politika.