Fotó: Facebook, Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló oldala
Hirdetés

Miért érezte úgy, hogy ott kell lennie a Békemeneten?

– Mert Magyarország nekem is a hazám. A romák szempontjából sem mindegy, hogy milyen kormánya van az országnak. Nem felejtjük el, hogy a 2008-2009 közötti időszakban, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökség idején indult a romák elleni gyilkosságsorozat, az elkövetők az ötéves gyermek életét sem kímélték meg. Az akkori miniszterelnök nem tudta megvédeni a romákat. De általában az országot sem. A 2010 után alakult kormány politikája sok romának elnyerte a tetszését. Elindultunk egy úton, amiről nem akarunk visszafordulni. Saját becslésem szerint szombaton több százan jöttek el közösen ünnepelni és felvonulni. Felemelő érzés látni és tapasztalni, hogy amikor mi romák, megjelenünk a Békemeneten, a magyarok üdvözölnek minket, mi pedig viszonozzuk. Mi ide tartozunk, egymáshoz tartozunk.

Az, hogy a romák is megjelennek a Békemeneten, mintha azt jelezné, hogy sokkal aktívabbak társadalmi ügyekben.

– Ahogy mondtam, a cigányoknak sem mindegy, hogy milyen kormánya van az országnak. Hogy a vezetés partnerként kezelik-e őket, vagy lesajnált távoli ismerősnek. Mi sem szavazógépek vagyunk, hanem az ország polgárai. Egyre több roma ember érzi úgy, hogy egyes társadalmi kérdések kapcsán hallatni akarja a hangját. Ez így normális. Ebben a folyamatban sokat segített, hogy amikor 2014-ben a jelenlegi kormány biztosította a nemzetiségeknek a parlamenti képviseletet, akkor mi hírmondóvá is váltunk az Országgyűlés és a romák között.

Korábban írtuk

A kormány számára fontos a romák ügye?

– Azt érzem, hogy ez a kormány teszi a legtöbbet a romákért. 2011 novemberében elkészült a romastratégia, az Alaptörvényben rögzítették a tizenhárom nemzeti kisebbség védelmét, úgy gondolom tehát, hogy a jelenlegi kormánynak igenis számítanak a romák. Nekünk nincs más célunk, csak az, hogy szabad országban élhessünk és ne kelljen féljünk. Erre a miniszterelnök úr jelenti a garanciát.

Mit jelent a romáknak 1956?

– Pontosan ugyanazt, amit a többi jóérzésű magyar embernek. Nem akarunk diktatúrát, szabadon akarunk élni. A forradalomból a cigányok is kivették a részüket, a Corvin köznek cigány hőse is van. A forradalom üzenete számunkra, hogy mi cigányok és magyarok már többször voltunk sorsközösségben. A cigányság mindig a magyarok mellett állt, amikor a haza védelméről volt szó, a forradalmakban és a világháborúkban egyaránt. Mi Magyarországon magyarként élünk, szabadon. Úgy, hogy közben megőrizhetjük a kettős identitásunkat – magyar cigányok vagyunk.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Mit gondol Orbán Viktor ünnepi beszédéről?

– Amit mondott, azzal maradéktalanul egyetértettem, a haza védelme számomra is nagyon fontos. Egy bátor kiállás láthattunk, ezt vártuk és ezt szoktuk meg. Szerintem Orbán Viktor a világ legbátrabb politikusa. Még mindig itt vannak közöttünk azok a szervezetek, amelyek káoszt szeretnének, és nem azt, hogy Magyarország biztonságos és stabil ország legyen. Mi, romák, szabad Magyarországot akarunk, jobb megélhetést. Kötelességünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a jelenlegi kormány 2022 után is folytathassa azt a nehéz feladatot, amit elkezdett. Az ország érdeke az, hogy jelen legyünk Orbán Viktor mellett. Ki kell állnunk mellette.