Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Hirdetés

– Szinte minden napra jut egy újabb álhír, egy-egy olyan, minden alapot nélkülöző fake news, amely a koronavírus-járvány idejében alkalmas az emberek félrevezetésére vagy pánikkeltésre. Indokolt volt ezek szerint az ál- és rémhírterjesztés büntetőjogi szankcióinak a szigorítása?

– Teljesen indokolt volt a szigorítás. Sajnos még mindig vannak olyan emberek, akik nem értették meg, mekkora kockázata van egy hamis hír terjesztésének. Ebben a helyzetben egy valótlan hír vagy információ létrehozása nem vicc. Nem véletlen tehát, hogy az álhírgyártókkal szemben fellépnek az illetékes szervek. Egy konkrét példát is mondanék: amikor egy videóblogger elkezdte terjeszteni, hogy lezárják a fővárost, akkor az agglomerációval együtt Budapesten élő közel kétmillió emberből sokan elkezdték átszervezni a hétköznapjaikat, hatalmas vásárlásba kezdtek – ami azon a hétvégén tömegekhez vezetett a boltokban –, de akadtak olyanok is, akik vidékre indultak, mert hittek ennek az információnak. Mindez történt azért, mert valaki a nappalijában írt egy ilyen hamis cikket. Az ilyen és ehhez hasonló esetek miatt van szükség arra, hogy szankcionálják ezeket a cselekedeteket. Jelenleg több büntetőeljárás is folyamatban van álhírterjesztéssel kapcsolatban. A szigorításra nyilvánvalóan azért került sor, hogy nagyobb legyen a törvény visszatartó ereje.

– Mi motiválhatja a hamis hírek terjesztőit?

– Ezzel kapcsolatban nem tudunk általánosságokról beszélni, de több alkalommal is kiderült, hogy pártszimpátia vagy éppen annak ellenkezője állt az ilyen cselekedetek hátterében. Kifejezetten rossz szándékúak, a kormány és a kormánypártok lejáratására, vagy a vírus elleni védekezés képességének hiteltelenítésére irányulnak ezek a cikkek. Szerencsére a rendőrség kellő hatékonysággal képes fellépni az álhírek terjesztőivel szemben, ezt láttuk az említett videóblogger esetében is

– A hivatalos politikai szférából is érkeznek olyan megdöbbentő nyilatkozatok, amelyek nem éppen a bajban való összefogást és a vészhelyzet megoldását szorgalmazzák. Hadházy Ákos azt állítja, hogy szerinte a járvány kapcsán mindenben hazudik a kormányzat. Gréczy Zsolt pedig egy balliberális portálon arról értekezik, hogy az ellenzéknek a koronavírus okozta helyzetet kihasználva kell megdönteni a jelenlegi kormányt.

– Nemcsak a kormány, de a Fidesz-KDNP is több alkalommal hangsúlyozta, hogy ebben a helyzetben nincs helye a politikai csatározásoknak, most az összefogás a legfontosabb. Sajnos az ellenzéki politikusok egyre extravagánsabb nyilatkozatokat tesznek. Gréczy Zsolt mellett említhetjük még Vágó Istvánnak vagy Tordai Bencének a nyilatkozatait is. De Demszky Gábort is idesorolhatjuk, aki például két alkalommal is leírta, hogy ő kifejezetten tud Budapest lezárásának a szándékáról, miközben ennek semmi alapja nem volt. Az ilyen jellegű nyilatkozatok célja a médiafigyelem megszerzése és az ellenzéki szavazók érdeklődésének az elérése. Ez nem meglepő, hiszen a baloldal, az ellenzék bukott politikusai évek óta azért küzdenek, hogy pár percig újra visszakerüljenek a színpadra.

– A balliberális sajtó szerint Magyarországon a Fidesz-KDNP által bevezetett „diktatúra” bizonyítéka az, hogy – a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel – a kormány egy, a polgármesterek jogait érintő törvénymódosítás elfogadtatását tervezte a parlamentben. A javaslatot aztán visszavonták, ami szintén nemtetszést váltott ki az ellenzéki oldalon. Miért nyújtották be, majd vonták vissza ez a törvénymódosítást?

– Egy olyan különleges jogrend van most érvényben, amire az elmúlt harminc évben nem volt példa Magyarországon. Így ezzel kapcsolatban senkinek sincs gyakorlati tapasztalata. Ezért érthető, hogy vannak még félreértések a rendszer működésével összefüggésben. A törvénymódosító javaslat azért került napirendre, mert az ellenzéki országgyűlési képviselők sérelmezték, hogy egyes kormánypárti vezetésű településeken a polgármester egymaga hozott meg fontos döntéseket. Tették mindezt úgy, hogy közben azt elfelejtették megemlíteni, hogy Karácsony Gergely jelenleg szintén – a közgyűlés nélkül – egyedül dönt mindenről Budapesten. Valóban akadtak olyan polgármesterek, akik hatáskörtúllépéssel hoztak meg jogtalan döntéseket, például a kijárási tilalmat vagy kötelező maszkviselést elrendelve. A kormányzat az ilyen esetek elkerülése érdekében is akarta a törvénymódosítást elfogadtatni. Amikor viszont ez felmerült, akkor az ellenzék képviselői elkezdtek aggódni a saját polgármestereik miatt és ellenezték javaslatot. Ahogyan már említettem, a kormány álláspontja szerint most nincs itt az ideje a politikai csatározásoknak. Ebben az időszakban összefogásra van szükség, ezért lett visszavonva a törvényjavaslat. Az ellenzék az elmúlt időszakban folyamatosan azzal riogatott, hogy a koronavírus-törvény elfogadásával kiüresedik a parlament és a kormány elvesz minden jogosultságot az Országgyűléstől. A polgármesterek jogaira vonatkozó törvénymódosítás benyújtása és a visszavonása annak a bizonyítéka, hogy egyáltalán nem igazak az ellenzék állításai. A veszélyhelyzet kihirdetése kizárólag a járvánnyal összefüggő döntéshozatalra vonatkozik. Ennek megfelelően minden egyéb témáról a normál menetrendnek megfelelően tárgyal az Országgyűlés a továbbiakban is. Az a hisztéria, amit látni lehet a magyar ellenzéktől, valamint a hazai és nemzetközi baloldali sajtótól, éppen ezért teljesen alaptalan. A hisztéria keltői vagy nem ismerik a törvény betűit, vagy pedig szándékosan próbálják meg félrevezetni a közvéleményt ebben az ügyben.

– A parlamentben az ellenzék elutasította a koronavírus-törvény megszavazását. A járványhelyzet kezelésében mi a jellemző a kormányzat és balliberális vezetésű helyi önkormányzatok közötti együttműködésben?

– Elkeserítő módon azt látjuk egyes ellenzéki vezetésű településeken, leginkább Budapesten és a fővárosi kerületekben, hogy az ottani városvezetők a költségvetési szempontokat, a pénzosztási szándékukat az emberek érdekei elé helyezik. Ez azt jelenti, hogy számos olyan döntést nem hoznak meg, amelyek segítenék a települések lakóinak a mindennapjait a jelenlegi különleges helyzetben, hiszen nem szeretnének lemondani egyes bevételekről. Például a főpolgármester a mai napig nem döntött arról, hogy ingyenes legyen Budapesten a parkolás. Pedig ez nyilvánvalóan hozzájárulna ahhoz, hogy kevesebben használják a tömegközlekedést, így kevesebben találkozzanak egymással, amivel csökkenthetnék a járvány terjedésének a veszélyét. Emellett viszont Karácsony Gergely tegnap bejelentette a BKV járatainak a ritkítását, ami mögött láthatóan szintén tisztán csak egy gazdasági szempont áll. A szakértők, a kormány és a Fidesz is szót emelt ez ellen, így aztán Karácsony gyorsan kihátrált ebből a döntéséből. Sőt, ma már a járatok sűrítéséről beszél. De ettől még a döntése továbbra is annak példája marad, hogy a főváros vezetése az emberéletek és az emberek egészsége elé helyezi a városvezetés költségvetési szempontjait. Ez a jelenlegi veszélyhelyzetben nem helyes. A magyar kormány a vírusjárvány kezdetétől azt mondja, hogy most a legelső és legfontosabb dolog az emberéletek megőrzése, minden másról csak ezt követően lehet szó. Az érdekes, hogy ellenzéki politikusok és így például Karácsony Gergely ezt viszont szemmel láthatóan másként látja.