A vidékfejlesztési miniszter az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén azt mondta: támogatja az átszervezést, amelynek gyakorlati okai vannak. Kiemelte: a lépésre a Start munkaprogram működtetése miatt van szükség, egy átfogó közmunkaprogram akkor hasznos, ha a szervezeti, a személyi és az anyagi feltételek egy helyen állnak rendelkezésre. Hozzátette még: a cél, hogy az ár- és belvízvédelemben kézzel fogható eredmények szülessenek.

A tárcavezető a szokásos évi bizottsági meghallgatásán az átszervezés kapcsán megjegyezte, hogy továbbra is a VM-hez tartozik a vízügy szakmai, jogszabályalkotási és diplomáciai feladatainak ellátása.

Fazekas Sándor a minisztérium tevékenységéről beszámolva leszögezte: a magyar környezet- és természetvédelem soha nem volt annyira az európai érdeklődés középpontjában, mint a soros elnökség alatt. A magyar sikerek között említette egyebek mellett, hogy sikerült lezárni teljes konszenzussal az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló irányelvet.

A természetvédelemről szólva azt emelte ki többek között, hogy jogszabályban rögzítették a vagyongazdálkodás fő követelményeit; folytatták a természeti értékek számbavételét; megkezdték a helyi természetvédelmi oltalom alatt álló területek országos nyilvántartásának átfogó felülvizsgálatát.

A környezetvédelem kapcsán a szakminiszter kiemelte, hogy nemzeti környezetvédelmi innovációs stratégiát dolgoztak ki, ezt a kormány elfogadta, és a kabinet döntött a kisméretű szálló por csökkentésének ágazatközi intézkedési programjáról is.

Kitért arra is, hogy tervek szerint az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség várhatóan januártól dolgozik majd.

Kiemelte azt is, hogy folyamatos a zöldszervezetekkel való konzultáció.

A bizottsági vitában Oláh Lajos (MSZP), a testület alelnöke arról beszélt, hogy a környezetvédelmi szempontból már az idei költségvetés is tragikus volt, 2012-ben pedig az ágazat további jelentős megszorításokra számíthat. Hozzátette: a felügyelőségek, a nemzeti parkok pénztelenségről panaszkodnak, ellehetetlenülnek háttérintézmények, ahol „mészárlás” zajlott le, pályázat nélkül választottak ki embereket a posztokra.

Nagy Andor (KDNP), a bizottság alelnöke a vízügyi terület átszervezéséről érdeklődött, hogy milyen feladatok maradnak az agrártárcánál. Azt kérdezte még, hogy mikorra készül el a hulladékgazdálkodási törvény.

A jobbikos képviselők, – Bödecs Barna és Kepli Lajos – úgy vélekedtek, hogy szakmailag nem indokolt a vízügy átadása a BM-nek, és szerintünk a környezetvédelmi ágazatot a kormány leépíti a forráselvonások miatt.

Turi-Kovács Béla (Fidesz), a testület alelnöke szintén a vízügyről beszélt egyebek mellett, szerinte fájdalmas lenne, ha az e területről hozott döntésekből a VM kiszorulna

Szili Katalin (független) a fenntartható fejlődéshez szükséges kormányzati szemléletváltozásról érdeklődött, Jávor Benedek (LMP), a bizottság elnöke pedig azt mondta, hogy a költségvetés nehéz helyzete nem indokolja az ágazatot érintő súlyos forráskivonást. Szerinte a civil szervezetek gyakorlatilag ellehetetlenülnek és a közmunkaprogram nem megfelelő szakmai érv a vízügy átszervezéséhez.

A kérdésekre adott válaszaiban Fazekas Sándor egyebek közt arról beszélt, hogy szerint „vérlázító” magatartás, ha valaki olyan kéri számon a költségvetés állapotát, aki a „felelőtlen, országrontó, eladósító”, az elmúlt 8 év kormányzatait jellemző politikában részt vett. E politikának az is következménye, hogy nincs annyi pénz az állami szervezetekre, amennyi korábban volt, ilyenkor vannak vesztesek is – tette hozzá azzal, hogy forrásátcsoportosítással, takarékoskodással az intézményrendszer működik.

A civil szervezetekről szólva kiemelte: idei támogatásukra 140 millió forintot hagytak jóvá, amelyet a következő 10 napon belül át is utalnak.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) földterületéről szólva a szakminiszter úgy fogalmazott: az előző három kormány alatt a „lenyúlás, a köztörvényes tolvajlása érdekében” összekuszálták a földnyilvántartást. Ennek rendbetételéhez hozzákezdtek, ma összesen mintegy 2 millió hektár az állami földvagyon, ebből 925 ezer hektár az erdő, 1 millió hektár körüli a szántóföld, a legelő, a szőlő és a gyümölcsöcs nagysága.

A vidékfejlesztési miniszter beszámolt arról is, hogy a zöld-, vagy más néven agrárbank előkészítését elkezdte egy munkacsoport a Magyar Fejlesztési Banknak.

Bejelentette azt is, hogy a hulladékgazdálkodási törvény tervezetét október végéig szeretnék benyújtani az Országgyűlésnek.

A vízügyről szólva megismételte, hogy a tárcánál marad a vízpolitika és szabályrendszer-alkotás: a vízgyűjtő-gazdálkodás, az ivóvízre, szennyvízre vonatkozó szabályalkotás, a jogalkotás, a szakmai munka koordinálása, a diplomáciai feladatok; a stratégia a VM-nél marad, az operatív rész kerül a BM-hez.

Szerinte a kabinet a gazdasági válság közepén is bizonyította a lépéseivel, hogy elkötelezett a környezetvédelem ügyében. A tárcavezető közölte azt is, hogy egyik területen sem lát lehetőséget a létszámfejlesztésre.

(MTI)