Ez azért is fontos, mert korábban olyan elvtelen paktumok kötettek, egyes ágazatok oda nem figyelés áldozatává váltak, amelyeknek a káros következményeit csak további hosszú évek munkájával tudjuk ledolgozni – mondta Fazekas Sándor miniszter a 77. Hírős Hét Fesztivál keretében rendezett mezőgazdasági és vidékfejlesztési fórumon.

A miniszter megfogalmazása szerint a szocialista kormányok ténykedése miatt, „forintmilliárdokban” mérhető károkkal szembesül a jelenlegi kormány.

Elértük azt, hogy Magyarország megbecsült szereplője az Európai Uniónak, mert stabil kormányzással és hatékony érdekképviselettel rendelkezünk – hangsúlyozta a miniszter.

A vidékfejlesztés területén négy „mérföldkövet” sorolt fel Fazekas Sándor.

Az első helyen az Új Széchenyi Terv elindítását nevezte meg, amelynek keretében olyan gazdaságélénkítő program valósul meg, amely mikro-, kis-, és közepes vállalkozásoknak is esélyt és lendületet ad.

Fazekas Sándor kiemelte: most már van gazdaságpolitikája Magyarországnak, ellentétben a korábbi kormányzási időszakkal, „amikor nem volt ilyen program, és nem volt iránya az ország gazdaságának”.

Fontos iránymutatónak nevezte az alaptörvény megalkotását, amely leszögez olyan dolgokat, mint a természeti erőforrások védelme, az erdők, a vízkészlet, a honos állatfajok védelme, a föld védelme, valamint a magyar mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzése.

A miniszter a harmadik mérföldkőnek a friss tartalommal megtöltött Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot nevezte. Hozzátette: korábban úgy használtak fel a vidékfejlesztésre előirányzott 1300 milliárd forintos keret 80 százalékát, döntően a nagy cégek részére, „hogy a magyar vidéken alig-alig látjuk a hatását”.

A célunk az, hogy a megmaradt mintegy 200 milliárd forintot a kis- és közepes családi gazdaságok, vállalkozások megerősítésére fordítsuk – tette hozzá.

Negyedik helyen a magyar EU-elnökséget említette a mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárca vezetője. Sikerként értékelte, hogy „erős, közös agrárpolitika melletti elkötelezett döntés született a magyar elnökség időszakában”.

Akik az agrárium támogatásából el akartak venni, azok nem érték el a céljukat – fűzte hozzá.

Fazekas Sándor jelezte: a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia társadalmi vitája a végéhez közeledik.

(MTI)