Fotó: mti, archív

A Magyar Szocialista Párt úgy döntött, hogy közösen indul az országgyűlési választáson a Párbeszéddel és a Magyar Liberális Párttal. Molnár Gyula, az MSZP elnöke elmondta: az első perctől kezdve arra törekedtek, hogy a demokratikus ellenzéki pártok között valamilyen együttműködés jöjjön létre.

A Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt – Liberálisok vezetői hétfőn megerősítették azon szándékukat, hogy közösen indulnak a 2018-as országgyűlési választásokon és közösen támogatják Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltet.

„Három politikai párttal megkötöttük a változást akarók szövetségét, és továbbra is nyitottak vagyunk az LMP-re is” – nyilatkozta Molnár Gyula a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

„Nem számolunk most szavazatokat, nem mérlegelünk százalékokat, azon dolgozunk, hogy egy alternatívát kínáljunk Magyarországnak” – tette hozzá.

Az MSZP elnöke a DK-val való együttműködéssel kapcsolatban elmondta: február 16-ig „várnak a DK-ra”, mivel február 17-én el kell kezdeni az aláírásgyűjtést.

„Technikai értelemben ezt a vitát befejeztük, de az ajtót nyitva hagytuk. A törzsszavazókon kívül, mind a DK, mind az LMP szavazói többségében úgy gondolkoznak, hogy legyen kormányváltás Magyarországon” – közölte Molnár Gyula.

Hozzátette: az együttműködés jogi részleteit az „utolsó pillanatokban”, a február 10-i kongresszuson fogják lezárni. Az MSZP elnöke szerint összeállt egy olyan együttműködés, amely politikai értelemben az ellenzék egy jelentős részét lefedi.

Molnár Gyula azt mondta: a hat demokratikus ellenzéki pártból jelenleg három együttműködik, az Együtt „egy öngyilkos stratégiát folytat” azzal, hogy senkivel nem akar együttműködni, az LMP felé nyitottak, a DK-val pedig egyéni körzetekben megállapodtak.

„Itt tart most a demokratikus ellenzéki összefogás” – fogalmazott az MSZP elnöke.

Molnár Gyula elképzelhetetlennek tartja azt, hogy az egyéni választókerületekben visszalépések történjenek a Jobbik javára.

„A Jobbik jellege nem változott, még akkor is, ha megpróbálják a felszínt átfesteni” – közölte.

(hirado.hu)