Lövöldözés történt hétfőn reggel Budapesten, a X. kerületben. Papp Judit, a BRFK sajtóügyeletese közölte, az egyik Harmat utcai ház udvarán egy embert megöltek, egy másikat pedig életveszélyes állapotban vittek kórházba.

A rendőrség központi ügyeletére negyed 8-kor érkezett a bejelentés a lövöldözésről. A családtagok akkor vették észre az udvaron fekvő két férfit, amikor lejöttek az emeletről. Mindketten afgánok.

A korábbi hírekkel ellentétben nem családi viszály, hanem elszámolási vita áll a lövöldözés hátterében. Mindkét áldozatot fejbe lőtték.

Varga Ildikó, a Harmat Általános Iskola igazgatója az Indexnek elmondta, a támadás az iskola szomszédságában lévő házban történt. A tanítás zavartalan.

Jelenleg egy 20 fős afgán csoport, valamint tanúk kihallgatása zajlik. Eközben a rendőrök további tanúkat keresnek.

Egy szemtanú szerint a Harmat utcát félig lezárták, a környéken akadozik a közlekedés, a BKV-buszok is beszorultak. Az Indexet tájékoztató szemtanú szerint az életveszélyes sérültet csak jóval a támadás után vitték el a mentők. „Amint ismerősöm az imént jelezte, negyedórája – tehát az elkövetés időpontja után majdnem egy órával! – az egyik sérült még ott üvöltött a fájdalomtól”.

Az Index információi szerint a házban több afgán család lakik. Mindannyian rendezett státuszúak, tíz éve legálisan érkeztek Magyarországra, kereskedelemmel foglalkoztak. A férfi, aki a helyszínen meghalt, állítólag öt gyermeket nevelt.

(Index)