A lap úgy tudja, a tettes gyalog menekült. A Zöld utcát, ahol a politikus háza áll, lezárták a helyszínelő rendőrök. Egy szürke metálfényezett Honda Civic gépkocsit ellenőriznek; biztosítják a nyomokat, feltételezhető ugyanis, hogy a merénylő ezt a járművet használta. Kutyás rendőrök is jelen vannak, tehát elképzelhető, hogy ily módon is megpróbálnak az elkövető nyomára bukkanni. Az áldozat holtteste este tíz óra után is a ház előtt feküdt.

Basternák László az MKP komáromi járási elnöke és a párt Nyitra megyei képviselője, valamint Ógyalla főellenőre volt. Az előző megbízatási időszakban a város polgármestereként tevékenykedett.

Idén március 3-án már megkíséreltek ellene egy merényletet a háza előtt, amikor – elmondása szerint – feleségével kutyasétáltatásból tért haza.

„Én az egyik kutyával már bementem az udvarra, a bejárati lépcsőnél álltam, amikor az utcáról eldördült a lövés – idézte fel akkor a történteket Basternák. – Szerencsére nem engem, hanem a bejárati kapu zárját találta el a golyó. A feleségem még kijjebb állt, de ő is csak annyira emlékszik, hogy abból az irányból érkezett a támadó, ahonnan mi is jöttünk. Odaért a házunkhoz, lőtt, és el is tűnt. Az arcát sajnos nem láttam, mert jól lehúzta a csuklyát.”

Még 2002-ben festékes ballonokkal dobálták meg Basternák házát, több névtelen fenyegető levelet kapott polgármestersége idején és azóta is.

A tavalyi novemberi megyei önkormányzati választások előtt ismeretlenek a személyét lejárató röplapokat postáztak a járás több községi hivatalába. Sőt, megyei képviselőtársai is kaptak névtelen levelet, amelynek szerzője nacionalista megnyilvánulásokkal vádolta őt.

(ujszo.com)