Hirdetés

Karácsony Gergely főpolgármester felszólította Barts J. Balázst, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. elnök-vezérigazgatóját, hogy írásban adjon magyarázatot arra, miért, kikkel és kinek a megbízásából tárgyal egy kiszivárgott hangfelvételen a budapesti Városháza esetleges értékesítésének lehetőségéről – írta meg a HVG.

A vizsgálatról Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes beszélt szerda este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Kiss azt mondta, a főváros valóban kért korábban egy anyagot a vagyonkezelő vezérigazgatójától a Városháza jövőjéről, amelyben több lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel; ezek között szerepelt az is, „amely elvi lehetőségként felvetette az ingatlanegyüttes értékesítését”, ám a Főpolgármesteri Kabinet végül egyértelműen elvetette az értékesítés ötletét. Kiss szerint csak a Városháza mögötti park és a kapcsolódó más épületek fejlesztéséről döntöttek.

– Mi nem adtunk felhatalmazást neki, hogy az értékesítésről tárgyaljon, arra várunk választ többek között, hogy miért gondolta mégis azt, hogy találkoznia kell ez ügyben bárkivel is. Nincs kétségem afelől, hogy a vagyonkezelő vezetője hallható a felvételen – hangzott el a műsorban.

Korábban írtuk

A lehetséges következményekkel kapcsolatban Kiss Ambrus Barts J. Balázs menesztését is megemlítette.

Korábban egyébként Karácsonyék fake newsnak, szánalmas propagandának és hülyeségnek titulálták a Városháza eladásával kapcsolatos híreket, a kedden nyilvánosságra került felvétel azonban kommunikációs fordulatra kényszerítette a főváros balliberális vezetését. Karácsonyék szerda este óta már azt mondják, csak „tanulmányt” készítettek és piaci konzultációt folytattak akkor, amikor a Városháza eladásáról folytattak tárgyalásokat.

kapcsolódó véleménycikkünk

Amint arról beszámoltunk, a most kiszivárgott felvételen több férfi beszélgetése hallható a Városháza épületéről és az előtte lévő területről.

– Ez a 4,7 hektár, amiből 3,9 hektárt eladnánk – mondja az egyik férfi, aki később Barts Balázsként mutatkozik be. Barts J. Balázsnak hívják a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatóját. A férfi azt mondja, „a Gyulát és a Zsoltot” ismeri a jelenlévők közül, egy negyedik résztvevővel kapcsolatban semmi más nem hangzik el, csak annyi, hogy nem politikus. (Zsolt és Gyula a korábbi beszélgetések alapján lehet éppen Berki Zsolt és Gansperger Gyula is…)

– Van itt három kibaszott dátum. ’22-ben parlamenti választás, ’23-ban 150 éves lesz Budapest és ’24-ben meg önkormányzati választás – folytatja a férfi. – Hát ki az a barom, aki megcsinálja a homlokzatot itt, aztán mélygarázst épít, aztán parkot csinál, aztán elkezd építeni?

Kis idő múlva egy újabb szereplő szólal meg.

– Most azért csinálunk egy közparkot, hogy egy év múlva szétromboljuk? Túl sok értelme tényleg nincs.

– Nem. Azért csinálunk egy közparkot, mert megígértük, hogy csinálunk egy közparkot – válaszolja a Barts Balázsként bemutatkozó férfi.

– Nem a saját pénzükből csinálják – teszi hozzá valaki.

– Én azt is értem. De most csinálok egy parkot, hogy egy év múlva irgalmatlan módon széjjelvágjam. Tehát hogy baszki… – mondja erre az akadékoskodó hang.

Erre ismét Bartsot (?) halljuk, aki arról beszél, a szerzői jogra hivatkozva, a közbeszerzést megkerülve hogyan lehet felgyorsítani a terveztetést, majd úgy megvalósítani, hogy mire a parképítés megkezdődik, alatta legyen 250 parkoló és „a két elképzelt szárny helyére ne kerüljön fa és semmi. Tehát mint későbbi terület álljon rendelkezésre.”

– Akkor utána itt, ezen a sarkon meg lehet építeni az új Városházát, tudod organizálni a többi területről, persze a parkot szétcseszed, az egy másik kérdés. Azért van ez 24-ben egy ilyen mondás, hogy akkor kiderül, van-e kellő bátorság vagy sem – mondja a felvételen Barts.