Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Dr. Jordán Éva
Hirdetés

– Idén február 8-án este jelentek meg az első beázásfoltok, rá egy napra pedig már bokáig állt a víz az emeleten a háziorvosi és fogorvosi rendelőkben. A papírkartotékokat és a drága elektromos műszerek egy részét sem kímélte. Amit lehetett, mentettük és fóliáztuk – emlékszik vissza az egyik érintett háziorvos, dr. Jordán Éva.

Tavaly júliusban döntött a XV. kerületi testületi ülés a Hősök útja 1. és a vele szemben, a 3. szám alatt található, önkormányzati tulajdonban lévő rendelők felújításáról és az ehhez szükséges kiegészítő forrásról. A munkálatok még tavaly késő ősszel elkezdődtek, a hét háziorvosi és négy fogorvosi praxisnak otthont adó egyes számú épület tetejét pedig idén februárban bontották meg az önkormányzat által megbízott kivitelezőcég munkásai. A rendelők beáztak, néhány helyen a vakolat is lehullott a mennyezetről.

A járványhelyzet miatt egyébként is rendkívüli körülmények között zajló rendelés a beázások miatt gyakorlatilag ellehetetlenült. Jordán Éva és kollégái úgy oldották meg a helyzetet, hogy váltó kolléganője hazavitte és működtette az orvosi műszereket, ő pedig otthonról fogadta a hívásokat. A körzetéhez tartozó betegek kénytelenek voltak az ügyeletre menni panaszaikkal. Holott lett volna más lehetőség is: korábban az orvosok jelezték, hogy a szemközti, szintén felújítás alatt álló rendelőbe költöznének.

– Senki nem érti, hogy mégis miért nem lehetett befejezni a 3-as szám alatti épületet, és csak utána nekikezdeni a mi rendelőnknek, ahol egyébként ugyanaz a brigád dolgozik, amelyik itt is – mondja Jordán Éva.

Korábban írtuk

Hirtelen mégis sürgőssé vált a rendelő felújítása. A tetőt azonban éppen egy nagy esőzés előtt bontották meg. A beázást követően majd két hétig tehetetlenek voltak az orvosok, a helyi vezetésnek ugyanis nem volt rá terve, hogyan lehetne tovább dolgozni az épületben. Súlyosbította a helyzetet, hogy a háziorvosok éppen a koronavírus elleni oltások beszerzését és beadását szervezték úgy, hogy a kartonok használhatatlanná váltak. A helyi DK-s polgármesternél, Németh Angélánál érdeklődtek a kártérítés lehetőségéről, mert az egyes kartonokon és gépeken túl saját bútoraik is megrongálódtak.

– A polgármester asszony közölte, hogy a kivitelezőt nekünk kell számonkérnünk, azaz nekünk, orvosoknak kell majd egyeztetnünk vagy pereskednünk az önkormányzat által megbízott kivitelezőcéggel. Botrány! – mondja felháborodva a doktornő.

Végül sikerült orvosolni a problémát, így két hét múlva visszamehettek az orvosok. Megígérték nekik, hogy április 15-én beköltözhetnek a szemközti épületbe.

Igen ám, de a következő, április közepi nagy esőzés során újfent beázott a rendelő. A szemközti épület felújítása viszont még javában folyt.

– Többfelé osztottak minket szét a kerületben, engem meg a kolléganőmet a Zsókavár utcai rendelőnek a fektetőszobájába. A köpőcsészényi helyiség eredetileg arra szolgál, hogy a páciensek megpihenjenek, ha rosszul vannak – mondja Jordán Éva.

Ottjártunkkor a munkálatok még a vártnál is lassabban zajlanak, a két hónappal ezelőtti állapotokhoz mérve nem úgy fest, hogy rövid határidőn belül befejeződnek. Így hát nemhogy április közepén, de még ebben hónapban sem fognak tudni beköltözni az orvosok.

A háziorvos elmondta, amikor megszólított egy magát építésvezetőnek mondó férfit, az nevetve annyit mondott: „Ha így haladunk, még 2030-ra sem lesz kész.”

A fejetlenség okairól megkérdeztük a polgármestert is, ám lapzártánkig nem kaptunk választ. Jordán Éva szerint a DK-s képviselő asszony újabban szeptember 1-re garantálta a beköltözést. Kételkednek ebben az orvosok, de azért remélik, hogy nem az építésvezetőnek lesz igaza.

– Mérhetetlenül elszomorít, hogy ennyire nem becsüli meg a baloldali városvezetés a munkánkat és a több mint tízezer hozzánk tartozó beteget sem. Különösen most, amikor mindennél fontosabb lenne az orvosok támogatása – mondja elkeseredetten Jordán Éva.