Fotó: MTI/Mónus Márton
Hirdetés

Facebook-bejegyzésben üzent kedden Fekete-Győr Andrásnak Orbán Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. A Momentum elnöke vasárnap felszólalt a román USR-PLUS pártszövetség kolozsvári rendezvényén, és kiállt Dan Barna elnökjelölt mellett – miközben a november 10-i államfőválasztáson magyar induló is lesz.

Az USR a Momentummal együtt a Renew Europe frakcióban politizál az Európai Parlamentben, a képviselőcsoport vezetője az a Dacian Ciolos, aki korábban szélsőséges, magyarellenes kijelentéseivel vált ismertté. 

– Politikai kultúrát kell váltanunk. Szembe kell szállnunk azzal a kultúrával, amelyben a politika piszkos, önérdekkövető, tisztességtelen hivatás. Szembe kell szállnunk azzal a politikával, amely a múlt sérelmeiből táplálkozik, vöröslő hegeket tép fel, amely zárt nemzetekben és Európa szétforgácsolódásában érdekelt – mondta beszédében egyebek melllett Fekete-Győr, aki egy román mondattal fejezte be felszólalását.

„Fekete-Győr Andrásnak és az eszdéeszesedő Momentumnak mutatom ezt a videót, ami arra világít rá, hogy miért elfogadhatatlan az, hogy a közelgő romániai elnökválasztáson egy román jelölt mellett kampányol (románul, Kolozsváron). Hát, jó reggelt kívánok, kedves Momentum: van magyar jelölt is! A kinti magyar közösségnek ugyanis 100 éve nem babra megy a játék… Hogy is mondtad korábban: »nekünk ez alap«. Hát, nekünk, magyaroknak meg az az alap, hogy a magyar jelöltet támogatjuk!” – írta válaszként Orbán Balázs.

Azt akarom, hogy tudjanak rólam

Csenge Frunda: November 10-én nem fogok otthon ülni. Ki fogok menni és egy magyar jelöltre fogok szavazni. Dan Barna el sem ismeri, hogy kisebbségi helyzet van Romániában, ő csak azt tudja, hogy vannak szavazataink és nekik ez kell. November 11-én ő el fogja felejteni, hogy vannak magyarok Romániában. Én pedig azt akarom, hogy tudjanak rólam és lássák, hogy egy erős közösség tagja vagyok. #RESPEKT

Gepostet von Kelemen Hunor am Montag, 4. November 2019

Az államtitkár később egy rövid képes üzenetet is küldött a szélsőliberális párt vezetőjének.

„Kedves Fegyőr! Nekünk meg az az alap, hogy ha van magyar jelölt, akkor azt támogatjuk!”

Talán ezt az egyetlen mondatot még Fekete-Győr is megérti…

🇭🇺

Gepostet von Orbán Balázs am Dienstag, 5. November 2019