Székesfehérvár szocialista frakciója már hosszabb ideje, körülbelül az őszi ülésszaktól kezdve nem tud megegyezni alapvető kérdésekben, a vízválasztó mégis a költségvetés – mondja az MSZP városi elnöke. Márton Roland szerint nehéz helyzetben van a város, a pénzügyi szigort és a felelős gazdálkodást ők is elengedhetetlen követelménynek tartják, de nem akarják gátolni a város fejlődését, ahogy azt szerintük a Szabad Demokraták Szövetsége teszi. Ha semmit nem teszünk, csak a pénzügyi szigorra koncentrálunk, abból nem lesz kilábalás, a közgazdaságilag indokolhatatlan megtakarításokból csak leépülés, stagnálás és lemaradás lesz. Ezt a gondolkodási és cselekvési módot utasítottuk ma el – mondja a városi elnök.

A vita 2,4 milliárd forint hitelről szól, ennyit szeretne felvenni az MSZP frakció, amellyel 14 milliárd forint körülire nőne a város hitelállománya. Ez azonban nem olyan mértékű összeg, ami ne lenne kezelhető – véli az MSZP-frakció és a szocialista polgármester.

Csapó Csilla, a városi SZDSZ ügyvivője, alpolgármester azt mondja, több levélben és egyeztetésen is jelezték, hogy a hitelfelvétel nagysága miatt nem fogadják el a költségvetést, ezekre a jelzésekre azonban érdemi választ sosem kaptak. A hitellel körülbelül 33 milliárd forint lenne a város költségvetése. A 14 milliárd forint hitel már jóval meghaladja a tervezett helyi iparűzési adót, amiből törlesztenék a felvett pénzt. Ez azt jelentené, hogy minden fehérvári állampolgár körülbelül 140 ezer forint hitelállománnyal rendelkezne, amit felelősen nem lehet vállalni, addig kell nyújtózkodnunk, ameddig a takarónk ér – mondja Csapó. Valamilyen hitelfelvételre várhatóan szükség lesz, az viszont biztos, hogy a 2,4 milliárdot nem engedheti meg magának a város. Abban mindenki egyetért, hogy költségvetés nélkül nem maradhat a város, ezek szerint február végéig mindenképpen meg kell állapodni valamiben.

A szocialisták ezért most tárgyalást kezdeményeznek a polgári frakcióval, hogy találjanak egy kompromisszumos megoldást. A történet érdekessége, hogy január óta polgári frakció van többségben a közgyűlésben (17-en vannak), míg az MSZP 10, az SZDSZ 5 fővel képviseli magát.

(MR)