Ismeretlenek megrongálták a gyöngyösi zsidó temetőt, tizenöt-húsz sírt, köztük két kriptát dúltak fel, földi maradványokat szórtak szét a hétvégén – közölte Weisz Péter, a gyöngyösi zsidó hitközség elnöke vasárnap. A 45 év után tavaly novemberben újjáalakult gyöngyösi zsidó hitközség elnöke azt mondta, még tart a károk felmérése, az azonban már látszik, hogy példa nélküli vandál pusztítást végeztek a tettesek a sírkertben, amelynek a kerítését is megrongálták. Firkálásokat, feliratokat viszont nem találtak.

Legutóbb két éve történt kisebb rongálás a temetőben, ám annak mértéke össze sem hasonlítható a mostani pusztítással – tette hozzá.

Weisz Péter szólt arról is, hogy Tatár László, Gyöngyös egyik alpolgármestere vasárnap a helyszínen járt, és felajánlotta a város segítségét a helyreállításhoz. Segítséget ajánlott fel a katolikus egyház is.

– Érthetetlen ami történt, hiszen Gyöngyös lakossága mindig is befogadó volt. Hasonló tettre még nem volt példa a városban – mondta a hitközség elnöke.

A rendőrség hétfőre ígért tájékoztatást a történtekről.

MTI