Befejeződött a Domszky Pál Erdészház Erdei Iskolájának bruttó százmillió forintos fejlesztése. A projekt keretein belül épületek felújítására és akadálymentesítésére, oktatási eszközök beszerzésére és szakember képzésre nyílt lehetősége, a Börzsönyben 65.290 ha állami erdő és hozzá kapcsolódó egyéb területen gazdálkodó Ipoly Erdő Zrt.-nek.

A Domszky Pál Erdészház Erdei Iskolája mind infrastrukturálisan, mind pedig a szolgáltatásaik tekintetében megújult. A szolgáltatás szakmai tartalmi feltételeinek támogatásával a hagyományőrzés és a környezeti nevelés hatékonyabbá válik. Ennek eredményeként a résztvevők, a jövő generáció környezettudatossága és – a hagyományok megismerésével – azok tisztelete javul. Ez hosszútávon hozzájárul a fenntartható életmód sajátosságainak megismeréséhez és elfogadásához.

Minden tanévben általános iskolások százai várják izgatottan azokat a napokat, melyeket az erdei iskolákban töltenek. Sokuknak ezek az első igazi tapasztalatai az erdőről; az itt szerzett tudást és emlékeket szeretettel őrzik. Fontos, hogy már fiatal korban a gyermekek elkötelezzék magukat a környezeti fenntarthatóság mellett, és a múlt gyakorlatát maguk mögött hagyva, megpróbáljanak harmóniában élni a természettel. Mindez annak érdekében is jelentős, hogy a földi javaikat ne sajátítsák ki maguk számára, hanem hagyják örökül unokáiknak.

A Domszky Pál Erdészház Erdei Iskolája – melynek fő funkciója, hogy segítse a fiatal korosztály környezeti nevelését, és ez által elősegítse a természet és az ember harmóniában való együttélését – 2008. november 5. óta minősített erdei iskolaként és nyári táborként működik. A szolgáltatásokat igénybe vevő csoportok félnapos, egynapos, vagy akár egy hetes program keretében ismerkedhetnek meg az erdővel, valamint a különböző népi kézműves mesterségekkel.

A nagy volumenű felújítási és infrastrukturális fejlesztési munkálatoknak köszönhetően, az erdei iskola programjain résztvevők kényelmesen, az iskola maximális kihasználtsága mellett, környezettudatosságra ösztönző területen ismerkedhetnek meg a térséggel. A projekt keretében beszerzésre került eszközök hozzájárulnak a programok akadálytalan lebonyolításához, és újabb programok szervezéséhez. A beszerzett új eszközök élményszerűbbé teszik az erdei iskola programokat. A fazekaskemence, az aszaló asztal, a szövőszék, a gyertyaöntéshez, borászathoz szükséges eszközök csak részletei a megújult kézműves palettának, amely a népi mesterségek bemutatását, és kipróbálását teheti örök emlékké a gyerekeknek. A természetvédelmi programokon a vadállomány megfigyelésére alkalmas eszközök kerültek beszerzésre. A helyszínek közötti közlekedés, gyors és környezetbarát megoldására a kerékpárok beszerzése jelentős mértékben hozzájárul.