A képviselők 148 igen, 25 nem és 3 tartózkodó szavazattal hozták meg döntésüket.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága kedden határozott arról, hogy Hiszékeny Dezső mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Országgyűlésnek. Az ülésen meghallgatták Hiszékeny Dezsőt is, és ő is mentelmi joga felfüggesztését kérte.

Polt Péter legfőbb ügyész júliusban tett indítványt Hiszékeny Dezső mentelmi jogának felfüggesztésére vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt. A Legfőbb Ügyészség akkor közölte: a megalapozott gyanú szerint egy vállalkozó megtudta, hogy Budapest XIII. kerületében van egy olyan használaton kívüli üzlethelyiség, amelynek a bérleti jogát az önkormányzat addig nyilvánosan nem hirdette meg. 2013 januárjában Hiszékeny Dezső akkori alpolgármester – akinek a működési körébe tartozott a kerület üzlethelyiségeinek, lakásainak kezelése – közvetítő útján ötmillió forintot kért azért, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti jogát a bérlemény üzleti hasznosítását tervező embernek juttassa. A pénzt a közlemény szerint nem adták át.

Vejkey Imre, a bizottság KDNP-s elnöke a voksolás előtt elmondta, a testület – az eddigi gyakorlatot követve – öt igen és egy tartózkodó szavazattal javasolta a mentelmi jog felfüggesztését. Az elnök közlése szerint a bizottsági tárgyaláson Józsa István alelnök annak az álláspontjának adott hangot, hogy a legfőbb ügyészi átiratban foglaltak nem támasztják alá a megjelölt bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúját. A bizottság elnöke ugyanakkor rámutatott, a jogállamiság ma teljes mértékben garantált Magyarországon. Szerinte az átirat konkrétan tartalmazza azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján a megalapozott gyanú fennáll.

Hiszékeny Dezső felszólalásában megismételte, hogy nem követett el bűncselekményt, és véleménye szerint az ügyészség politikai megrendelésre cselekszik. Előre megtervezett forgatókönyv szerinti akcióról van szó, amelyben manipulatív eszközöket használnak – értékelte, kijelentve: „az akció célja alig leplezett módon” a közelgő önkormányzati választás eredményének befolyásolása.

Hozzátette, ismét egy ügy, ami a bűnüldözés köntösébe bújtatva válik a közbeszéd részévé. Megjegyezte, van olyan közvádas ügy, aminek a gyanúsítottja esetében nem függesztették fel a mentelmi jogot, őt Simon Miklósnak hívják.

Kitért arra is, a szocialisták kezdeményezni fogják, hogy az ilyen koncepciós ügyekben és koholt vádak összeállításában közreműködők felelősségre vonhatók legyenek. Régi időket idéző történések ezek – fogalmazott a szocialista politikus és a Tanú című filmet idézte. Szerinte a közelmúlt történéseiből le lehetne forgatni a második részt. „Már csak egy megválaszolatlan kérdés maradt, ki lesz a következő?” – tette fel a kérdést a szocialista politikus.

(MTI)