A befolyással üzérkedés miatt indult büntetőügyben is felfüggesztette Szepessy Zsolt (Összefogás Párt) képviselőjelölt mentelmi jogát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). 

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Szepessy Zsoltot – aki az Összefogás Párt elnöke – március 5-én vette jogerősen nyilvántartásba jelöltként a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 1. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság az április 8-ai országgyűlési választásra.     

Az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezései alapján a képviselőjelöltet is megilleti a mentelmi jog.     

A képviselőjelölt mentelmi jogát a Nyíregyházi Járásbíróság kezdeményezésére a számvitel rendjének megsértése miatt folyó büntetőeljárásban már március 12-én felfüggesztette az NVB. Abban az ügyben a 2014-es választásra felvett kampánytámogatásokkal való elszámolás szabálytalanságai miatt emeltek vádat ellene, 2016-ban.     

Az NVB pénteki ülésén tárgyalta a képviselőjelölt újabb mentelmi ügyét. Ebben a Nyíregyházi Törvényszék kezdeményezte a jelölt mentelmi jogának felfüggesztését, mert tavaly szeptemberben a Nyíregyházi Járásbíróság Szepessy Zsoltot befolyással üzérkedés és hamis magánokirat felhasználása miatt négy év börtönbüntetésre ítélte. Ebben az ügyben a bíróság szerint Szepessy Zsolt pénzért csaknem hatszáz ukrán állampolgárnak ígért segítséget a magyar állampolgárság megszerzésében, de végül egyetlen honosítási eljárást sem indított el.     

Az ügy fellebbezés nyomán került a Nyíregyházi Törvényszék elé, amely a jelölt nyilvántartásba vételének jogerőre emelkedésekor felfüggesztette az eljárást és kezdeményezte a mentelmi jog felfüggesztését.     

Az NVB értesítette a döntésről Szepessy Zsoltot, aki az ülésen nem vett részt.     

Az NVB 14 igen, 5 nem szavazattal felfüggesztette Szepessy Zsolt mentelmi jogát ebben az ügyben is, figyelembe véve, hogy a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az idei országgyűlési képviselő-választás kiírása előtt történt és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással.     

Az NVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye. 

Az NVB felfüggesztette Lendvai Bátor Zsolt (Tenni Akarás Mozgalom) mentelmi jogát
Lendvai Bátor Zsoltot Hajdú-Bihar megye 3-as választókerületében vették nyilvántartásba képviselőjelöltként az április 8-ai országgyűlési választásra. 
    
Az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezései szerint a képviselőjelöltet is megilleti a mentelmi jog.
    
Lendvai Bátor Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését a Nyíregyházi Járásbíróság kezdeményezte, mert a jelölt ellen lopás és kiskorú veszélyeztetése miatt büntetőeljárás van folyamatban, amelyet a képviselőjelöltség jogerőre emelkedésekor fel kellett függeszteni.
    
Az NVB értesítette a döntésről a jelöltet, aki az ülésen azt kérte, a bizottság tartsa fenn mentelmi jogát. 
    
A testület 13 igen, 6 nem szavazattal felfüggesztette Lendvai Bátor Zsolt mentelmi jogát, figyelemmel arra, hogy a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az idei országgyűlési képviselő-választás kiírása előtt történt és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással. 
    
Az NVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye. 

(MTI)