Az Alapjogokért Központ szerint az ENSZ globális migrációs paktuma felgyorsítaná a tömeges migrációt, amivel súlyosan veszélyeztetné a nemzetállamok szuverenitását, „komplex kölcsönös kapcsolatot” feltételez migráció és fejlődés között, elvitatja a nemzetállamok jogát, hogy védekezzenek a tömeges bevándorlással szemben, valamint összemossa a menekült és a migráns fogalmát.

A szervezet legfrissebb, az MTI-hez eljuttatott gyorselemzésében az áll: utolsó szakaszához érkezett az ENSZ globális migrációs paktumának elfogadási eljárása, és a szöveg jelenlegi formájában nemcsak azt a „téves álláspontot” irányozza elő, hogy a menedékjog egyféle globális szociális ellátáshoz való jog, hanem összemossa a menekült és a migráns fogalmát, ezzel „lényegében legalizálva az illegális migrációt”.

A formálódó paktum vezérlő elve szerintük, hogy a migráció valamennyi formája hasznos folyamat, amelyet az államoknak nem akadályozniuk, hanem törvényesíteniük és támogatniuk kell. Úgy fogalmaztak: a dokumentum legfőbb célja, hogy megteremtse a tervezett és menedzselt bevándorlás globális feltételeit.

Úgy folytatták: a dokumentum tényként kezeli, hogy a bevándorlásnak kizárólag pozitív hatásai vannak, megoldást jelent a nyugati civilizáció demográfiai problémáira és munkaerőhiányára.

A migrációs paktum ezért nem engedne teret a nemzeti megoldásoknak, pedig – tették hozzá – az elmúlt években azok az államok kezelték sikeresen a tömeges migrációt, amelyek saját hatáskörben hoztak határvédelmi és -rendészeti intézkedéseket.

A paktum ezeket a megoldásokat lehetetlenítené el, amennyiben egységes nemzetközi standardokat vezetne be a határvédelemben. Ezek értelmében többé nem lehetne bűncselekmény a tiltott határátlépés, és senkit nem lehetne visszafordítani a határon.

A paktum szövegezői kizárólag a bevándorlók egységes emberi jogait hangsúlyoznák, tekintet nélkül arra, hogy jogszerűen vagy jogellenesen vannak-e egy adott állam területén; így senkit nem lehetne hazatoloncolni, hiszen a hazatérés kizárólag önkéntes alapon történhetne – olvasható az elemzésben.

Azt írták: a paktum elfogadása esetén jelentősen gyengülne a nemzetállamok szuverenitása.

A készülő dokumentum szellemiségét – fűzte hozzá az Alapjogokért Központ – áthatja a nyílt társadalom eszmerendszere; ez nemcsak konkrétan a bevándorlásra vonatkozó részekre igaz, de a „genderperspektíva”, a „totális egyenlőségelvűsdi” és a nemzetekfelettiség hangsúlyozására is.

Értékelésük szerint az ENSZ globális migrációs paktumának nem célja a tömeges migráció feltartóztatása, hanem ellenkezőleg, azt felgyorsítani szándékozik.

MTI