Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Nógrád és Heves vármegye egyes járásaiban felhőszakadásra kell számítani.

Hirdetés

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint Medárd napján, csütörtökön változatlanul országszerte alkalmasak a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak, és éjszaka sem csökken határozottan a számosságuk.

A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz, ennek a Nyugat-Dunántúlon van valamivel alacsonyabb valószínűsége pénteken, másutt szinte bárhol előfordulhat az időszak végéig. Rövid idő alatt 25-50, kisebb körzetekben akár 50 millimétert meghaladó mennyiség gyűlhet össze, utóbbira – illetve villámárvízre – elsősorban az Északi-középhegység tágabb környezetében, másodsorban csütörtök este, éjjel az Alföld középső és nyugati részén a legkedvezőbbek a feltételek. Hozzátették: átmeneti szélerősödés, kisebb méretű jég sem kizárt a zivatarok környezetében.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: kedden 138, szerdán 97 tűzoltói beavatkozásra volt szükség a fakidőlések, valamint pincékbe, garázsokba befolyt víz miatt.

Felhívta a figyelmet arra: ahol a felhőszakadás miatt adtak ki riasztást, javasolt a pincéket áramtalanítani, továbbá minden olyan tárgyat, amelyekben a víz kárt tehet, felvinni onnan.

Figyelmeztetett a villámárvíz veszélyére is, mint mondta, ajánlott elkerülni az utcán hömpölygő vizet. Azt javasolta, az autósok ne hajtsanak bele már térdig érő vízbe se, mert a víz kárt tehet a járműben. Azt tanácsolta, aki villámárvízzel találkozik, változtasson útvonalat és kerülje el. Aki pedig bajba jutott embert lát, hívja a 112-es segélyhívót.

Súlyos károkat okoznak az esőzések Heves és Nógrád vármegyében

Súlyos károkat okoznak az esőzések Heves és Nógrád vármegyében: házakat, pincéket, udvarokat áraszt el a nagymennyiségű esővíz – közölte a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a felhőszakadás és a zivatar egyre több feladatot ad a tűzoltóknak a koradélutáni órákban.

Elsősorban Heves és Nógrád vármegye érintett, ahol lakóházakba, pincékbe, udvarokba befolyt víz kiszivattyúzásához kérik a tűzoltók segítségét – ismertették.

A részletekről közölték, hogy a Heves vármegyei Recsken egy Gárdonyi Géza utcai lakóházat öntött el az esővíz a déli órákban. Mátraderecskén a nagymennyiségű csapadék több utcát is elárasztott, köztük a Kossuth Lajos utcából, a Mátyás király utcából és az Árpád utcából is jelentettek károkat – derült ki az összegzésből, amely szerint egyes lakóházak lakhatatlanná váltak, az Almás patak is kilépett a medréből a településen.

Úgy folytatták, hogy a Nógrád vármegyei Pásztóról több bejelentés is érkezett a koradélutáni órákban. A Kékesi úton egy családi házat veszélyeztet a víz, amit az egységek homokzsákokkal próbálnak visszatartani.

A Tóthegyes úton egy családi ház udvarát 50-60 centiméter magasságban elárasztotta az esővíz. Ugyancsak Pásztón a Nyikom utcánál kiöntött a patak, melynek hídját a tűzoltók lezárták a forgalom elől. Bercel településen, a Tabáni úton egy családi ház földszintjét és pincéjét is elöntötte a víz – sorolta a katasztrófavédelem.

Korábban írtuk