Balsai István emlékeztetett rá, a Magyar Posta 2007 januárjában kiugróan magas összegért, 13,5 milliárd forintért vette bérbe 10 éves időtartamra jelenlegi irodaházát.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentését idézve a politikus azt mondta: „megfelelően gondos és prudens” tárgyalásokkal és ajánlatok beszerzésével mintegy 6,5 milliárd forint megtakarítható lett volna. Ezt a vagyoni hátrányt a bérbeadó partner mérlegadatai is igazolják – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy szakértők magát a bérleti konstrukciót is célszerűtlennek és pazarlónak tartják, hiszen a Posta hitelből sajáttulajdonú székházat is építtethetett volna.

Balsai közlése szerint a Fidesz a Magyar Posta egykori Krisztina körúti székháza értékesítése miatt is feljelentést tett. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a vevő mélyen áron alul, 4 milliárd forintért, jutott az ingatlanhoz, amivel mintegy – az ÁSZ szerint is – 3,5 milliárd forint bevételkiesés keletkezett.

A számvevőszék a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. számos mulasztását is feltárta: miután a tulajdonos sem az új, sem a régi székház ügyében nem teljesítette ellenőrzési kötelezettségét, a vagyonfelügyeletre vonatkozóan fennáll a vétkes kötelezettségszegés gyanúja is – hangsúlyozta a politikus.

(fidesz.hu)