A pécsi közgyűlés rendkívüli ülésén zárolta a tartalékkereteket, és rendelkezett arról is, hogy csak egyedi elbírálás alapján engedélyezi a rendkívüli kifizetéseket. A vagyoni helyzetet és a gazdálkodást átvilágító igazságügyi könyvszakértő szerint további intézkedésekre lesz szükség, de ez nem jelenti feltétlenül intézmények bezárását. Szebelédi István szerint az üzemeltetési módszereket kell átgondolni, és a működtetésbe be kell vonni a civil társadalmat is. A szakértő rengeteg párhuzamosságra lelt, óriási a pazarlás a közszolgáltatásban, és emiatt jelentős összegek folynak el.

Az ősszel pótköltségvetésre lesz szükség. A város buszvagyonának elveszítése, a kétmilliárdos járműpark önkormányzat tudta nélküli értékesítése miatt menesztették Varga Pétert, a Pécs Holding vezérigazgatóját. Ezt Páva Zsolt polgármester jelentette be a zárt ülés után, indokolásul elmondta, a vezetőnek több alkalma lett volna jelezni, hogy vagyonvesztés történt, ezért úgy ítélték meg a dokumentumok alapján, hogy a felelőssége fennáll.

Miután az érintett nem volt jelen, és nem kapott védekezési lehetőséget, az ellenzék tartózkodott a szavazáskor. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője ezt azzal magyarázta, hogy a későbbiekben egy esetleges munkaügyi perben a felelősséget azoknak kell válllaniuk, akik a döntést megszavazták. Ha Varga Péter perel, és nyer, az 30-40 milliójába is kerülhet Pécsnek.

(MR)