Mint ismert, a Hír Televízió riportere, Császár Attila az MTV székházának 2006. szeptember 18-i ostromakor töltényhüvelyeket és lőszert is talált, ezeket az élő adásban is bemutatta. A talált eszközöket aztán a táskájába tette, majd el is feledkezett róluk. Azonban október elején a Parlamentbe történő beléptetésnél a kormányőrök az átvizsgálásakor megtalálták nála ezeket, így a rendőrség lőszerrel való visszaélés miatt meggyanúsította és előállította.

A Fővárosi Főügyészség december elején büntetőfeljelentést tett a riporter ellen, a vádiratban felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte. A 2007 májusában megtartott elsőfokú tárgyaláson a Pesti Központi Kerületi Bíróság Császár Attilát a lőszerrel való visszaélés bűncselekményében bűnösnek találta, és emiatt megrovásban részesítette őt. Az ügyész akkor tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője viszont fellebbezett.

Mint Császár Attila az MNO-nak elmondta: az, hogy az általa talált eszköz éleslőszer volt, csak később derült ki, ott, a székház ostromakor ezt ő nem tudta eldönteni, sem megvizsgáltatni. Jóval később a rendőrség szakemberei állapították ezt meg, igaz, ezzel párhuzamosan azt is el kellett ismernie a rendőrségnek, hogy a szeptember 18–19-i ostromnál éleslőszert használtak. Az ostromról készített rendőri jelentés szerint 28 figyelmeztető lövést adtak le saját testi épségük védelme érdekében. Ugyanakkor a hírTV Célpont című műsora szerint a tüntetők több rendőrtől is elvették fegyverüket és kitárazták azokat; vagyis kivették belőlük a tölténytárat, és szétszórták a lőszereket. A fegyvereket nem használták a tüntetők.

A riporter és ügyvédje azért fellebbeztek az elsőfokú ítélet ellen, mert szerintük nem történt bűncselekmény, már csak azért sem, mert a lőszerrel való visszaélést csak szándékosan lehet elkövetni, gondatlanul nem. A másodfokon eljáró bíróság azonban nem ezt az érvelést fogadta el, felmentő ítéletében arra hivatkozik, hogy a riporter által elkövetett cselekmény a társadalomra való veszélyesség hiánya miatt nem büntethető.

Az ítélet nem jogerős, hiszen az ügyészség még megfellebbezheti azt – mondta Császár Attila.

A jelenlegi büntetőeljárási szabályok szerint – mivel az első- illetve a másodfokon eljáró bíróság egymással ellentétes döntést hozott –, az ügyészségnek lehetősége van fellebbezni az ítélet ellen – ismertette Futó Barnabás, a riporter ügyvédje.

Futó elégedett az ítélettel, mint elmondta, ők ugyan más indokokat jelöltek meg fellebbezésükben – a már említett szándékosság hiányát, valamint azt is, hogy Császár Attila ténybeli tévedésben volt, ugyanis nem tudhatta, hogy éleslőszer van nála, a rendőrség is sokáig tagadta, hogy ilyet egyáltalán használtak volna –, de a bíróság mostani döntése is lényegében kimondja: nem történt bűncselekmény. Az ítélet szerint ugyanis az, amit védence „elkövetett”, sem a közrendre, sem a közbiztonságra nézve semmilyen veszélyességgel nem bír.

Amennyiben az ügyészség tudomásul veszi a bíróság döntését, jogerőre emelkedik Császár Attila felmentése – mondta Futó Barnabás.

(MNO)