A MAGYAROK KÉTHARMADA A NEMZETEK EURÓPÁJÁT TÁMOGATJA 🇭🇺>🇪🇺📊 Nem jelentheti a nemzeti értékek feladását az európai…

Posted by Alapjogokért Központ on Monday, July 12, 2021
Hirdetés

A jogi elemző intézet közleménye szerint az Európai Unió jövőjéről szóló vitasorozat fő kérdése az, hogy milyen irányba menjen Európa a tagállamok szerint: egy birodalmi jellegű, Európai Egyesült Államokat megteremteni szándékozó közösség felé, vagy a nemzetekre támaszkodó, azokat tiszteletben tartó szervezet irányába.

Ismertetésük szerint a magyar emberek a szupranacionális, nemzetek felett álló Európa-koncepcióval szemben a kormányközi, az egyes tagállamokat előnyben részesítő unió megerősítését támogatják.

A részletekről azt közölték, hogy a választókorú magyar lakosság 74 százaléka szerint fontos, hogy az európai uniós döntéseket az állami vezetők hozzák közösen a továbbiakban is, míg a megkérdezettek csupán 15 százaléka nem értett egyet ezzel.

Mindez – folytatták – azt jelenti, hogy a magyarok háromnegyede az Európai Tanácsot, az állam-és kormányfőket tömörítő uniós szervet tekinti legitim döntéshozónak.

Korábban írtuk

Szintén túlnyomó többségben voltak azok, akik szerint az európai integráció nem jelenti azt, hogy az egyes tagoknak a nemzeti értékeiket fel kellene adniuk – írták, hozzátéve, hogy 68 százalék helyezkedett erre az álláspontra és mindössze a válaszadók 17 százaléka mondta ennek az ellenkezőjét.

„Az adatok alapján a nemzeti értékek melletti kiállás fontosabb a magyarok számára, mint az európai integráció” – állapította meg az Alapjogokért Központ.

Az állami szuverenitás melletti kiállással is szimpatizál a magyar felnőtt társadalom kétharmada (65 százalék), akik szerint az európai döntéshozatalban növelni kell a nemzeti parlamentek szerepét. A válaszadók egyötöde (21 százalék) nem értett egyet az előbbi állítással, ők az állami önrendelkezést nem tartják fontosnak – ismertették.

A közlemény kitért rá: az EU jövőjéről szóló vitasorozat egyik központi kérdése az is, hogy milyen veszélyek fogják az európai kontinenst fenyegetni a jövőben. A magyar emberek kétharmada szerint (66 százalék) az egyik ilyen fenyegetést a tömeges migráció jelenti majd, míg 27 százalék szerint nem lesz jelentős a bevándorlás a jövőben – írták.