Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a drogbanda csaknem két év alatt 14 ezer csomagot kézbesített, amivel mintegy 200 millió forint bevételre tettek szert.

Z. Vilmos 36 éves szigetvári lakos és az általa irányított bűnözői csoport külön informatikust és logisztikust is alkalmazott. A kriptovalutával külföldi weboldalakról beszerzett anyagot online eladással vagy postai úton, illetve futárcégekkel juttatták el a vásárlóknak – írták.

A közlemény szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói 2020. június elejére összehangolt akciót terveztek a bűnszervezet felszámolására, Z. Vilmos azonban – a bűnözői csoporthoz tartozó – feleségével és testvérével Horvátországba utazott, ezért európai elfogatóparancsot is kiadtak ellenük.

Korábban írtuk

Az akciót Magyarországon és Horvátországban június 11-én hajtották végre. A magyar nyomozók elfogták a banda hét tagját, közben a horvát rendőrök előállították Z. Vilmost és két bűntársát. A magyaroroszági intézkedések során a rendőrök új pszichoaktív anyagot, a csomagoláshoz és postázáshoz felhasznált kellékeket, valamint a bűncselekményhez kapcsolódó bizonyítékokat foglaltak le. Mindemellett zár alá vettek 14 ingatlant és csaknem 31 millió forint értékben foglaltak le nagy értékű autókat, ékszereket és készpénzt.

A horvát rendőrök szintén kutatásokat tartottak a gyanúsítottak lakóhelyén, és 30 millió forintnyi eurót és forintot, tíz mobiltelefont, valamint egy luxusautót foglaltak le.

Az ügyben a KR NNI nemzetközi bűnözés elleni főosztály pécsi osztálya bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett miatt folytat nyomozást.

A közlemény szerint a banda több tagját vonták már korábban eljárás alá hasonló bűncselekmények miatt.

A KR NNI pécsi osztályának nyomozói a bűnözői csoport hét elfogott tagját gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették őket és kezdeményezték letartóztatásukat. A Horvátországban elfogott két férfi és egy nő Magyarországnak történő átadásáról a későbbiekben dönt a bíróság.